Dialogu për marrëveshjen Kosovë-Serbi, ja cili do të jetë modeli i BE-së

 Dialogu për marrëveshjen Kosovë-Serbi, ja cili do të jetë modeli i BE-së
 Dialogu për marrëveshjen Kosovë-Serbi, ja cili do të jetë modeli i BE-së

Blerim Burjani

  • 03 gusht 2020 - 07:36

Shkruan: Blerim Burjani

“Për më tutje varet nga rrethanat tjera që po vijnë, e që askush më saktë nuk e di cili është opsioni evropian i zgjidhjes, edhe pse një çështje dihet, modeli përfundimtar i BE-së për palët është marrëveshja që ata pajtohem për ta bërë me kompromis. Gjërat po zhvillohen me një dinamikë të re prandaj tash mbetet të shihet edhe fundi i hartimit të kësaj marrëveshje”.

-S’ka projekt Minishengen të tipit Rama dhe Vuçiq. Ishte një propozim i Granelit edhe për Sazhen të tipit ekonomik të ngjashëm, zgjidhje kjo e cila do të sillte një zonë të madhe ekonomike tregtare në kufijtë mes Kosovës dhe Serbisë , duke krijuar një qendër të madhe zhvillimore në Ballkanin perëndimor por kjo ide u stopua nga qeveria Hoti-Haradinaj. Kjo ndodhi tash me rolin më të madh të SHBA-ve që është shtet vëzhgues aktiv, por jo pjesë kryesore e negociatave Kosove-Serbi, pa marr parasysh a e ka bërë këtë nga mos dije apo dija tash kjo çështje mbetet në përgjegjësi të Hotit por edhe projekti Sanzhen u kundërshtua. Për më tutje varet nga rrethanat tjera që po vijnë, e që askush më saktë nuk e di cili është opsioni evropian i zgjidhjes, edhe pse një çështje dihet, modeli përfundimtar i BE-së për palët është marrëveshja që ata pajtohem për ta bërë me kompromis. Gjërat po zhvillohen me një dinamikë të re prandaj tash mbetet të shihet edhe fundi i hartimit të kësaj marrëveshje”.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".