Para historia nuk i duhet shqiptarëve dhe Kosovës

Para historia nuk i duhet shqiptarëve dhe  Kosovës
Para historia nuk i duhet shqiptarëve dhe  Kosovës

Skender Mulliqi

  • 20 qershor 2021 - 10:07

Shkruan:Skënder MULLIQI 

Kosova  çka do qe të thëmi, është shtet i varfër më ekonomi të pazhvilluar sa duhet.Nuk jemi largë shteteve  të pa zhviluara edhe pse ne mund të mendojmë ndryshe.Kemi mundur të zhvillohemi, por e lamë veten dhe shtetin mbrapa më  kast.Rrethanë  lehtësuese megjithate për ne është së jemi në Evropë, e jo diku në Afrikë për të mbetur për jetë e mot hiq asgjë .Ajo që do ti kishte bërë mirë Kosovës në këto rrethana të përpëlitjës për të dalë nga qorsokaku ekonomik dhe politike , do të ishte inkuadrimi në BE, ku edhe do të kishim pasur  fonde të posaqme zhvillimore. Nuk jemi së  nuk I patem njerëzit që kan dije ta drejtojnë shtetin e Kosovës në fazën delicate të tranzicionit .Pasi që jemi largë strukturës së BE-së, dhe jemi ku jemi, nese dëshirojmë të jetojmë më mirë , do të duhej të mendojmë seriozisht për rritje ekonomike, të mëndojmë të ndërtojmë fabrika , ta ngjallim industrinë e rëndë , pa të cilën nuk mund të zhvillohemi dhe as të kemi mirëqnje.Kalimi në ekoniminë e tregut   nuk mund të bëhët mbrenda natës.Kjo mund të bëhët më një mobilizim të ri të pushtetit , më një mobilizim të përgjithshem qytetarë.

Nese nuk kemi vende te mjaftueshme te punës për rininë tanë, nese  nuk kemi paga të mira , dhe nese nuk mendojmë që të kemi një shoqëri të shëndosh , nuk kemi mundësi të ecjës tonë përpara. Me idetë  dhe më logjikën retrograde të shekullit të kaluar , Kosova nuk mund të ketë përspeketivë.Pushteti I dijshëm , pushteti më invencion dhe më ide përparimtare , më kuadro të larta profesionale , do të krijonin ambient të ri zhvillimor, do të krijonin përspektivë të re për të jetuar në Kosovë. Forcat politike të cilat dëshirojnë të mbajnë gjendjën e tillë qfarë  është, jo të mirë  , nuk I duhen Kosovës. Mjaftë I patem, mbi kokë për dy dekada Çdo kthim mbrapa do të ishin  fatale për vendin dhe popullin e saj. Pushteti i ri  duhet pru ligje të reja , të cilat do të kishin ballancuar ndërtimin e fabrikave  , nën drejtimin e kuadrove profesionale, duke i terhequr kështu edhe investimet dhe  investitorët  e jashtëm ,  pa të cilët zor të  kapërcëhën  krizat e katandisura që shumë kohë  …Para historia nuk i duhet shqiptarëve dhe  Kosovës… 

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".