Kuptimi i anarkizmit dhe ideologjia politike

Kuptimi i anarkizmit dhe ideologjia politike
Kuptimi i anarkizmit dhe ideologjia politike

Ali Hertica

  • 22 korrik 2021 - 09:20

Shkruan:Mr.Ali Hertica

Anarkizmi është një ideologji politike që përpiqet për një shoqëri në të cilën njerëzit jetojnë së bashku pa një fuqi ose autoritet më të lartë. Koncepti i anarkizmit (greqisht, anarchos) është një ndërthurje e dy fjalëve greke, (asnjë) dhe (sundimtar): pa sundimtar, pa princ. Prandaj, anarkizmi i referohet të gjitha llojeve të jetesës së bashku në të cilën individi nuk i nënshtrohet ndonjë autoriteti, detyrimi ose urdhri më të lartë.

Në gjuhën e folur popullore, anarkia do të thotë instinktivisht kaos ose çrregullim, por variantet e ndryshme të anarkizmit kanë një pikë tjetër nisjeje. Shpesh anarkizmi përpiqet për shoqëri të vogla pa hierarki, shtrëngim dhe struktura pushteti. Prandaj anarkizmi është i ndryshëm nga anarkia.

Termi 'anarkizëm' ​​u përdor për herë të parë në 1840 nga mendimtari francez Pierre-Joseph Proudhon (1809-1865), në veprën e tij Çfarë është prona? (Qu'est-ce que la propriété?) Proudhon njihet gjithashtu si personi i parë që e quan veten anarkist.

Anarkizmi, si shumë -izma të tjerë (mendoni feminizmin, konfesionalizmin, nacionalizmin dhe socializmin) e ka zanafillën në shekullin e nëntëmbëdhjetë dhe është një produkt i Revolucionit Francez dhe Iluminizmit.

Gazetari dhe filozofi politik anglez William Godwin (1756-1836) zakonisht konsiderohet si 'babai i anarkizmit'. Ai ishte i martuar me feministen Mary Wollstonecraft. Në 1793, Godwin botoi veprën Drejtësia Politike, në të cilën ai shpalosi filozofikisht idetë anarkiste. Një filozof i vjetër nganjëherë quhet edhe 'kumbari' i anarkizmit, përkatësisht Gerrard Winstanley. Një i krishterë disident, ai botoi një pamflet në 1649 me titull "E vërteta që ngre kokën sipër skandaleve". Në të ai shprehu disa parime tipike të anarkizmit, përkatësisht idenë që pushteti prish, se prona është e papajtueshme me lirinë dhe se vetëm në një shoqëri pa sundimtarë dhe me pronë të përbashkët mund të jenë njerëzit me të vërtetë të lirë dhe të lumtur.

Si një lëvizje politike, anarkizmi u shfaq rreth 1860, si një ndarje nga socializmi dhe komunizmi. Dallimi i madh është se anarkistët nuk duan struktura autoriteti edhe pas marrjes së pushtetit nga punëtorët, përmes rrugës politike ose një revolucioni. Një ngjashmëri e rëndësishme është që të dy -izmat përpiqen për pronësinë kolektive të mjeteve të prodhimit dhe mallrave.

Anarkisti më i famshëm Hollandez ishte Ferdinand Domela Nieuwenhuis (1846-1919), i cili luftoi kundër pesë Ks: Church, King, Capital, Barracks and Pub. Për më tepër, lëvizje të ndryshme anarkiste të krishtera u ngritën në Hollandë rreth vitit 1900, duke përfshirë rreth Felix Ortt në Blaricum. Ky grup u përqendrua rreth periodikut anti-militarist Vrede, themeluar në 1897.Pas Luftës së Dytë Botërore, kur nazistët ndaluan anarkizmin në Hollandë, idetë anarkiste u ringjallën në lëvizje të tilla si Provo, rreth hipive dhe lëvizjes së mbledhësve.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".