Bashkimi kombëtar është aspiratë historike e kombit shqiptar

Bashkimi kombëtar është aspiratë historike e kombit shqiptar
Bashkimi kombëtar është aspiratë historike e kombit shqiptar

Muhamet Kelmendi

  • 13 tetor 2021 - 13:51

Shkruan: Muhamet Kelmendi

Nuk ka dilem se bashkimi kombetar do te realizohet. Ne pytje eshte koha. Asgje tjeter. Ne kuader te kesaj qendron mendimi i shfaqur i kombit shqiptar. Dy here eshte deklaruan kombi shqiptar per shtet kombetar. Se pari, eshte ne vitin 1978 nga Lidhja Shqiptare e Prizerenit, e ku morren pjese 26 delegacione nga tere hapesira shqiptare dhe Se dyti, ne Shpalljen e Pavaresise Kombetare ne Vlore me 1912, e ku ishin gjithashtu prezent perfaqesuesit e mbar kombit shqiptar.

Deklarata per pavaresi u nenshkrua nga te gjithe te pranishmit. Tash kemi dy shtete shqiptare. Natyrisht se ka edhe shume territore shqiptare jashte ketyre shteteve. Kemi territore ne Jug te Serbise, ne Luginen e Presheves dhe ne Sanxhak, jane viset shqiptare ne Maqedoni, ne Mal te Zi dhe ne Greqi, territoret came. Dy shtetet shqiptare jane te rrethuara me territore shqiptare. Kjo e obligon kombin ne bashkim kombetar. Natyrisht se bashkimi realizohet ne dy menyra:

1. Me lufte te armatosur clirimtare per bashkim kombetar dhe

2. Me marreveshjen midis shteteve dhe pjeseve te ndara. E perbashketa eshte se bashkimi kerkon nje veprim te duhur dhe te mundshem. E ketu kerkohet te bashkohen dy shtetet shqiptare. Ketej kemi baze juridiko-politike reale te bashkimi.

Diskutimi i z Rama ne TV klan per aspiranten kombetare eshte ceshtje e kahmotshme. Ai vetem sjelle ne TV aspiranten si Person ne ceshtjen kombetare. Nuk ka shqiptar qe nuk e ka kete aspirate. Ajo eshte e cdo njeriut qe flete shqip. Nuk buron nga ndonje ane politike, por buron nga vetedija kombetare shqiptare. Mbi kete vetedie u ndertua aspirate kombetare shqiptare. Vetedine e tille nuk duhet kuptuar si lufte ndaj shteteve tjera te Ballkanit.

Ne fakt, Serbia, Mali i Zi, Maqedonia dhe Greqia kerkohet te jene re qarta se kane aneksuar territore shqiptare dhe se ato territore nuk u takojne atyre. Ky perkufizim politik si aspirate po gjene perkrahje gjithnje e me shume ne bote. Ende ka veshtiresi. Mirepo, me intergrime ne UE do te korri susksese parimi i vetevendosjes dhe kombi do te bashkohen ne nje shtet. Ajo qe sot eshte e domosdoshme dhe politikisht e kapshme eshte bashkimi i Kosoves me Shqiperine.

Si Kosova, ashtu edhe Shqipetia i kane mekanizmat vendoses per bashkim. Kuvendet e te dy shteteve jane kompetente te vendosin per bashkim. Kunder do te jete Serbia. Mund te shkohet ne lufte. Prandaj kerkohet bashkimi per te kuptuar se koherat kur shteti serb vrante dhe pjekte shqiptare kane kaluar dhe se shqiptaret dine te mbrohen dhe te fitojne. Serbine e ndal veten forca.Beogradi nuk ndalet nga politika dhe nga marreveshjet. Ai ndalet nga forca. Kur e sheh humbien se mund te vije nga konfliktet, Serbia fare nuk hyne ne konflikte. E pranon gjendjen reale dhe bashkepunom. Por, po kthehem te ideja e nashkimit te Kosoves me Shqiperi. Kjo eshte e qelluar dhe nuk mendoj se ka force qe mund te ndali. Duhet vetem pjekuri politike ne realizimin e bashkimi kombetar ne nje shtet.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online"