Për herë të parë, fizikanët kanë arritur të matin hiçin

  • 14 prill 2019 - 09:58
Për herë të parë, fizikanët kanë arritur të matin hiçin

Për fizikanët, matja e spektrit të valëve të vogla që përbëjnë hapësirën boshe, ka qenë një objektiv për dekada, por deri më tani asnjë nuk ka gjetur një mënyrë të mirë për ta arritur atë.

Tani fizikanët nga ETH Zurich kanë përdorur një metodë me rreze lazer me mjeshtëri për të kuptuar natyrën kuantike të një vakumi, duke vendosur një pikë referimi në përpjekjet tona për të matur asgjënë në nivelin absolut të saj.

Ajo që ne marrim për mungesën e plotë të materies dhe rrezatimit është një fushë e pafundme e mundësisë nga e cila dalin grimca.

Këto grimca janë të gjitha të kufizuara nga një rregull i çuditshëm ndërsa disa mundësi rriten, të tjera duhet të tkurren. Një grimcë mund të jetë në një vend të saktë, për shembull, por do të ketë një moment të paqartë. Ose anasjelltas.

Ky parim i pasigurisë nuk zbatohet vetëm për grimcat.

Por, ndërsa përqendrohemi, për çdo moment të vetëm bëhemi më pak të sigurt se sa energji do të gjejmë, duke rezultuar në një spektër të probabiliteteve.

Ne zakonisht mendojmë për këtë endje si të rastësishme. Por ka korrelacione të cilat mund të na tregojnë një ose dy gjëra rreth natyrës së këtij valëzimi.

“Lëvizjet vakum të fushës elektromagnetike kanë pasoja qartësisht të dukshme dhe ndër të tjera janë përgjegjëse për faktin se një atom mund të lëshojë në mënyrë spontane dritën”, thotë Ileana-Cristina Benea-Chelmus fizikane nga Instituti për Elektronikën Quantum në ETH Cyrih.

Për të matur shumicën e gjërave, ju duhet të krijoni një pikë fillimi. Për fat të keq për diçka tashmë në gjendjen e saj më të ulët të energjisë, është pak si matja e forcës së një grushti nga një grusht që nuk lëviz.

Në vend që të matin transferimin e energjisë nga një fushë e zbrazët, ekipi krijoi një mënyrë për të kërkuar nënshkrimin e lëvizjeve të tij delikate të probabilitetit në polarizimin e fotoneve.

Duke krahasuar dy impulse lazer në një gjatësi, vetëm një trilionë të sekondës të dërguar përmes një kristali super-ftohës në kohë dhe vende të ndryshme, ekipi mund të kuptonte se si hapësira boshe mes atomeve të kristalit preku dritën.

“Megjithatë, sinjali i matur është absolutisht i vogël, dhe ne me të vërtetë duhej të maksimizonim aftësitë tona eksperimentale të matjes së fushave shumë të vogla”, thotë fizikani Jérôme Faist.

Rezultatet përfundimtare dolën matjet u lejuan të përcaktojnë spektrin e shkëlqyer të një fushe elektromagnetike në gjendjen e saj bazë.

Vetëm kohët e fundit, një ekip tjetër i fizikanëve u përpoq të vendoste kufizime në zhurmën e një vakumi në temperaturën e dhomës në mënyrë që të përmirësonte funksionalitetin e detektorit të valëve gravitacionale LIGO.

Në të ardhmen, do të kemi nevojë edhe për truke më të mëdha si këto, nëse duam ta kuptojmë pëlhurën në të cilën është pikturuar Universi.

(Kosova Sot)