Fantazma e Katedrales Notre Dame

  • 25 prill 2019 - 11:13
Fantazma e Katedrales Notre Dame

Zjarri i madh dhe tragjik në katedralen Notre-Dame në Paris – dërgoi valë tronditëse dhe trishtimi në mbarë botën. Pavarësisht nga feja juaj, nëse e keni parë atë personalisht ose në foto, kullat e saj portretet, veprat mahnitëse të artit, dhe rëndësia historike njihen dhe admirohen në mbarë botën. Kjo përfshin komunitetin paranormal. Mysteriousuniverse.org shkruan se çdo njeri që ka vizituar Parisin e di se qyteti është i mbushur me shpirtra. Këtu janë vetëm disa nga historitë e fantazmave të Katedrales Notre-Dame.

Një histori e hershme e fantazmës së Notre-Dame nga shekulli i 12-të (ndërtimi filloi në 1163 dhe nuk përfundoi deri në 1345) përfshin një çelësabërës i cili është angazhuar për të bërë çelësat për të gjitha dyert dhe gjëra të tjera të mbyllura në katedrale. Kjo ishte një punë e madhe për organizatën më të fuqishme në Evropë – Kishën Katolike – kështu që bravandreqësi i dobët ishte nën një presion të madh. Legjenda thotë se ai kërkoi djallin për ndihmë dhe demonët ranë dakord. Puna u përfundua, por bravandreqësi vdiq pak ditë më vonë dhe fantazma e tij shpesh thuhet se është parë në Katedrale.

Një histori e ngjashme e shekullit të 13-të përfshin një farkëtar të ri të quajtur Biscornet i cili ishte punësuar për të dekoruar dyert anësore të katedrales, një punë tjetër e madhe. Duke u frikësuar nga dështimi, ai gjithashtu thuhet se kishte bërë një marrëveshje me djallin, i cili e përfundoi projektin në këmbim të shpirtit të tij. Ata ngecën të mbyllur disi brenda pas përfundimit të punës. Dikush (ndoshta një prift) doli me idenë e spërkatjes së tyre me ujë të shenjtë, i cili çliroi dyert dhe çliroi farkëtarin nga kompaktin e tij satanik. Këto dyer (le të shpresojmë se ata mbijetuan) u bënë të njohura si “dyert e mallkuara”.

Një histori e famshme e fantazmës së Notre-Dame përfshin një grua që erdhi për të vizituar katedralen në vitin 1882. Kërkesa e saj për t’u ngjitur në një nga kullat, u hodh poshtë nga rojet, sepse ajo ishte e pashoqëruar. Sipas përrallës lokale, ajo gjeti një grua të moshuar që ta shoqëronte. Kur ata arritën në krye, ajo zbuloi arsyen e vërtetë për ngjitjen derisa ajo hodhi veten mbi kangjella dhe u ngul në disa shtiza në katin kryesor. Fantazma e saj shpesh është raportuar të jetë parë pranë statujave të kullës ose endet rreth kullës.

Një histori moderne për fantazmat femërore të Notre-Dame është María Antonieta Rivas Mercado Castellanos, një intelektual meksikan, shkrimtar, feminist dhe mbrojtës i artit, i cili ishte tallur nga një dashnor në Paris derisa ishte në altarin e katedrales. Në anën e shpirtit mashkullor, Louis Vierne, një organizator i vjetër atje, plotësoi dëshirën e tij të përjetshme në vitin 1937, kur ai vdiq duke luajtur në organon e katedrales pranë fundit të koncertit të tij të 1750-të.

Nëse dikush meriton të jetë atje, atëhere ajo është fantazma e Victor Hugos, autor i The Hunchback of Notre-Dame.

(Kosova Sot)