Njerëzit empatikë janë viktimat idealë për vampirët e energjisë

  • 15 maj 2020 - 14:08
Njerëzit empatikë janë viktimat idealë për vampirët e energjisë

Ka shumë njerëz, veçanërisht gra, të cilat, pavarësisht një mënyre jetese të shëndetshme, vazhdojnë të vuajnë nga sëmundje shëndetësore të pashpjegueshme. Ato ushqehen mirë, stërviten, menaxhojnë mrekullisht punën e tyre, familjen dhe shtëpinë. Megjithatë, prapë nuk janë mirë.

Duke gërmuar në historinë e tyre personale, shpesh gjendet prania e një personi që fjalë për fjalë vjedh energjinë e tyre dhe i pengon ato të gëzojnë shëndet të plotë. Gjithmonë është një vampir energjik. Shpesh dëgjojmë për këtë figurë që mund të përkufizohet si një kameleon: vampiri energjik është një manipulues, i cili gjithmonë merr atë që dëshiron nga të tjerët pa ofruar asgjë në këmbim.

Viktimat e preferuara të vampirëve të energjisë janë veçanërisht njerëzit empatikë, të cilët gjithmonë lënë mënjanë nevojat e tyre parësore për përfitimet e palëve të treta. Të cilët, duke zbatuar një taktikë të përsosur, perceptojnë nivelet e larta të dhembshurisë tek të tjerët dhe i përdorin ata për t’u ushqyer me energjinë e tyre.

Sidoqoftë, askush nuk është në këtë botë, për të qenë burim energjie për këta individë. Për këtë arsye është e rëndësishme të mësoni t’i njihni ata. Mund të jetë prind, partner, koleg, i afërm, fëmijë ose mik. Kushdo me të cilin kaloni shumë kohë nga jeta juaj. Ata mund të jenë njerëz që na duan thellësisht, por që fjalë për fjalë na bëjnë të çmendur. Ndonjëherë ata janë njerëz që takohen rastësisht, të cilët papritmas na bëjnë të ndiejmë zemërim ose trishtim, pa ndonjë arsye për këto ndjenja. Mund të ndodhë në kinema, për shembull. Njohja e tyre menjëherë ju lejon të merrni menjëherë iniciativën dhe të shkoni të uleni diku tjetër.

Pse empatikët janë më të rrezikuar se të tjerët? Sepse, si të gjithë të tjerët, ata lëshojnë një dridhje. Por, në rastin e tyre, është një energji mirëkuptimi dhe dhembshurie që duket e shijshme në sytë e vampirit. Në bazë ka episode të abuzimit dhe respekt të ulët të huazuar gjatë fëmijërisë. Viktima ka të brendësuar besimin se ka diçka që nuk shkon me të dhe është vetë-ndëshkues, i bindur se ai duhet t’u pëlqejë të tjerëve në çdo mënyrë, se ai gjithmonë duhet të dëshmojë vlerën e tij dhe të marrë miratimin, me çdo kusht. Personi empatik gjithashtu ka një cilësi, mund të kthehet kundër: ai sheh potencialin e secilit nga një milje larg dhe ka një prirje të lindur të dëshirojë të bëjë gjithçka për ta bërë atë të lulëzojë, në mënyrë që të përmirësojë jetën e të tjerëve. Megjithatë, jo të gjithë e kanë këtë qëllim në marrëdhëniet ndërnjerëzore. Megjithëse empatia gjithmonë e sheh të mirën që ka tek njerëzit e tjerë, shumë prej tyre thjesht idealizohen, sepse vampiri energjik luan mbi plagët që ai identifikon dhe zbaton manipulimet e tij në një mënyrë të zgjuar dhe të pashqetësuar. Është sikur të kishte një shqisë të gjashtë.

Shumë besojnë se sjelljet energjike të vampirit nuk janë të vetëdijshme. Në realitet nuk është gjithmonë kështu: në shumicën e rasteve ai identifikon dobësitë e të tjerëve dhe i shfrytëzon ato në favor të tij. Ka pak vampirë energjie që pa dashje ushqehen me energjinë e njerëzve.

Si të demaskoni një vampir energjie?

Një test shumë i thjeshtë mund të bëhet dhe brenda mundësive të secilit. Nëse kemi një ide që një person specifik po na shkatërron me mënyrat dhe energjinë e tij, le ta tregojmë. Ne duhet të gjejmë mënyrën më të mirë të mundshme për ta bërë atë, natyrisht. Do të jetë reagimi i tij i të folurit. Nëse ai pranon kritikën dhe pranon sjelljen e tij, ai nuk është një vampir energjik, por një qenie njerëzore që si gjithë të tjerët, mund të ketë gabuar. Nëse, nga ana tjetër, ai fillon të sillet si viktimë, ose zemërohet dhe përpiqet të prishë situatën: këtu është ai, vampiri energjik. Ky lloj personi i do dramat dhe asnjëherë nuk merr përgjegjësi për veprimet e tij.

Një vampir energjie ka tendencë të thith energjinë e çdo vendi ku ai shkon. Njerëzit më të ndjeshëm madje mund të ndihen papritur aq të lodhur, pranë tij, sa që duan të shkojnë për të fjetur sa më shpejt. Vampiri i energjisë ka një tendencë për të blerë të tjerët me sheqer dhe më pas të zhduket pasi të marrë atë që ai dëshiron dhe kurrë të mos jetë realisht i pranishëm kur të tjerët kanë nevojë për të. Në mënyrë tipike ai është një gënjeshtar i detyrueshëm, i cili kryen krimet e tij më të urryera kur nuk është në qendër të vëmendjes dhe vetëm për të vepruar si një qytetar model kur sytë e të tjerëve janë tek ai, mohon çdo akuzë të bërë ndaj tij.

Çfarë duhet të bëni para një vampiri energjie?

Është e padobishme të shkosh rreth saj. Sado i dhembshur dhe vetëmohues të jeni, sado i bindur të jeni se mund të bëni diçka për të ndihmuar vampirin e energjisë të ndryshojë qëndrimin e tij, kjo nuk do të ndodhë. Mënyra e vetme është të largohemi prej tij. Pa gjykim. Në të vërtetë, kjo mund të jetë mënyra e vetme për ta ndihmuar atë. Një vampir energjik, përveç që gjen menjëherë një viktimë të re, vetëm në këtë mënyrë ai mund të ketë nxitjen për të ndryshuar. Kur ai është vetëm.

Si të demaskoni një vampir energjie?

Një test shumë i thjeshtë mund të bëhet dhe brenda mundësive të secilit. Nëse kemi një ide që një person specifik po na shkatërron me mënyrat dhe energjinë e tij, le ta tregojmë. Ne duhet të gjejmë mënyrën më të mirë të mundshme për ta bërë atë, natyrisht. Do të jetë reagimi i tij i të folurit. Nëse ai pranon kritikën dhe pranon sjelljen e tij, ai nuk është një vampir energjik, por një qenie njerëzore që si gjithë të tjerët, mund të ketë gabuar. Nëse, nga ana tjetër, ai fillon të sillet si viktimë, ose zemërohet dhe përpiqet të prishë situatën: këtu është ai, vampiri energjik. Ky lloj personi i do dramat dhe asnjëherë nuk merr përgjegjësi për veprimet e tij.

Një vampir energjie ka tendencë të thith energjinë e çdo vendi ku ai shkon. Njerëzit më të ndjeshëm madje mund të ndihen papritur aq të lodhur, pranë tij, sa që duan të shkojnë për të fjetur sa më shpejt. Vampiri i energjisë ka një tendencë për të blerë të tjerët me sheqer dhe më pas të zhduket pasi të marrë atë që ai dëshiron dhe kurrë të mos jetë realisht i pranishëm kur të tjerët kanë nevojë për të. Në mënyrë tipike ai është një gënjeshtar i detyrueshëm, i cili kryen krimet e tij më të urryera kur nuk është në qendër të vëmendjes dhe vetëm për të vepruar si një qytetar model kur sytë e të tjerëve janë tek ai, mohon çdo akuzë të bërë ndaj tij.

Çfarë duhet të bëni para një vampiri energjie?

Është e padobishme të shkosh rreth saj. Sado i dhembshur dhe vetëmohues të jeni, sado i bindur të jeni se mund të bëni diçka për të ndihmuar vampirin e energjisë të ndryshojë qëndrimin e tij, kjo nuk do të ndodhë. Mënyra e vetme është të largohemi prej tij. Pa gjykim. Në të vërtetë, kjo mund të jetë mënyra e vetme për ta ndihmuar atë. Një vampir energjik, përveç që gjen menjëherë një viktimë të re, vetëm në këtë mënyrë ai mund të ketë nxitjen për të ndryshuar. Kur ai është vetëm.

(Kosova Sot Online)