Sateliti tregon ‘përbindëshin’ me rërë dhe pluhur mbi oqeanin Atlantik dhe vazhdon drejt SHBA-së

  • G.G /
  • 14 korrik 2020 - 10:37
Sateliti tregon ‘përbindëshin’ me rërë dhe pluhur mbi oqeanin Atlantik dhe vazhdon drejt SHBA-së

Imazhet ESA tregojnë përbindëshin’ me rërë dhe pluhur që shtrihet përtej Atlantikut.

Kur stuhitë dhe erërat e forta godasin Saharanë, pluhuri dhe rëra ngritën si një ‘përbindësh’ dhe madje udhëtojnë mijëra e mijëra kilometra larg kontinentit të Afrikës.

Por kësaj radhe stuhia ka habitur edhe shkencëtarët e ESA-s. Dhe për shkak të madhësisë së saj monstruoze, ajo u quajt “Godzilla” nga ESA .

Udhëtoi 8,000 kilometra

Jo pa arsye. Sepse kjo stuhi përmban 60 deri në 70 për qind më shumë pluhur sesa stuhitë e krahasueshme nga vitet e kaluara. Këtë vit ajo vazhdoi të udhëtonte si zakonisht dhe arriti në ishujt e Karaibeve, Amerikën e Jugut dhe Shtetet e Bashkuara 8,000 kilometra larg.

ESA gjurmoi renë e pluhurit me satelitin e tij Copernicus Sentinel-5P, i cili është pjesë e flotës së vëzhgimit të Tokës të Agjencisë Evropiane të Hapësirës. Për më tepër, u botua një animacion mbresëlënës .

Shumica e pluhurit zakonisht zhytet në Atlantik, ku ushqehen planktonet.

(Kosova Sot Online)