Zbulohet krijesa nëntokësore me 1306 këmbë

  • A.P /
  • 20 dhjetor 2021 - 14:52
Zbulohet krijesa nëntokësore me 1306 këmbë

Thellë nën tokë në një vrimë shpuese eksploruese në një rajon minerar të Australisë, shkencëtarët kanë zbuluar një “mrekulli të evolucionit”, një mijëkëmbësh të verbër jashtëzakonisht të zgjatur që zotëron më shumë këmbë – 1,306, për të qenë të saktë – nga çdo kafshë e njohur.

Mijëkëmbëshi me ngjyrë të zbehtë si fije arrin 95 mm e gjatë dhe 0.95 mm e gjerë, me kokë konike, grykë në formë sqepi dhe antena të mëdha – me gjasë një nga vetëm burime të të dhënave ndijore sepse i mungojnë sytë, thanë shkencëtarët.

“Më parë asnjë mijëkëmbësh i njohur nuk kishte 1000 këmbë, pavarësisht nga emri miliped që do të thotë ‘mijë këmbë'”, tha entomologu i Virginia Tech Paul Marek, autori kryesor i hulumtimit të botuar në revistën Scientific Reports.

Krijesa quhet Eumillipes persephone. Një pjesë e vogël e individëve të zbuluar jetonin deri në 60 metra nën tokë. Femrat kishin më shumë këmbë se meshkujt.

“Për mendimin tim kjo është një kafshë mahnitëse, një mrekulli e evolucionit,” tha bashkautori i studimit Bruno Buzatto, një biolog kryesor në Bennelongia Environmental Consultants në Perth, Australi.

“Përfaqëson zgjatjen më ekstreme të gjetur deri më sot në millipedët, të cilat ishin kafshët e para që pushtuan tokën. Dhe kjo specie në veçanti arriti të përshtatet për të jetuar dhjetëra metra thellë në tokë, në një peizazh të thatë dhe të ashpër ku është shumë vështirë të gjesh ndonjë njëmijëkëmbësh që mbijetonte në sipërfaqe”, shtoi Buzatto.

Deri më tani, kafsha më këmbë e njohur ishte një specie shumëkëmbësh në Kaliforni e quajtur Illacme plenipes, me 750 këmbë.

Studiuesit dyshojnë se zhvillimi i kaq shumë këmbëve ndihmoi Eumillipes.

“Ne besojmë se numri i madh i këmbëve ofron një avantazh në aspektin e tërheqjes/forcës për të shtyrë trupat e tyre përpara përmes boshllëqeve të vogla dhe frakturave në tokën ku ata jetojnë”, tha Buzatto.

Një pamje me mikroskop e këmbëve të një individi mashkull të species shumëkëmbësh të sapo identifikuar Eumillipes persephone të zbuluar thellë nën tokë në Australi shihet në këtë fotografi pa datë.

Lloji jeton në errësirë të plotë në një habitat nëntokësor të ngarkuar me hekur dhe shkëmbinj vullkanikë. Në mungesë të syve, ai përdor shqisat e tjera si prekja dhe nuhatja për të perceptuar mjedisin e tij. I përket një familjeje milipedësh që hanë kërpudha, kështu që studiuesit dyshojnë se kjo është ajo që ha.

Ai u zbulua në rajonin Goldfields-Esperance të shtetit të Australisë Perëndimore në një zonë ku minatorët gërmojnë për ar dhe minerale të tjera, duke përfshirë litiumin dhe vanadiumin. Katër individë Eumillipes u përshkruan në studim dhe katër të tjerë janë gjetur. Asnjë prej tyre nuk u vëzhgua i gjallë.

Njëra nga femrat e rritura të përshkruara në studim kishte 1306 këmbë dhe tjetra kishte 998. Njëri nga dy meshkujt e rritur kishte 818 këmbë dhe tjetri kishte 778.

Numri i këmbëve nuk është i njëtrajtshëm brenda specieve milipedësh sepse ato shkrihen – duke hequr shtresën e jashtme të fortë – rriten dhe shtojnë segmente me katër këmbë gjatë gjithë jetës së tyre.

“Është mjaft e zakonshme në milipedët që individët të fitojnë më shumë këmbë ndërsa shkrihen, në mënyrë që individët e moshuar të kenë më shumë këmbë sesa të miturit,” tha Buzatto.

Në mënyrë tipike milipedët kanë rreth 100 deri në 200 këmbë. Pas shumëkëmbëshave, centipedët kanë numrin më të madh të këmbëve, deri në 382. Centipedët kanë një palë këmbë për çdo segment të trupit, ndërsa milipedët kanë dy palë.

Emri shkencor i krijesës së sapo zbuluar do të thotë “mijë këmbë të vërteta” dhe i referohet Persefonës, mbretëreshës së botës së krimit në mitologjinë e lashtë greke.

Milipedët – artropodët me lëvizje të ngadaltë të lidhur me centipedët, insektet dhe krustacet – u shfaqën për herë të parë më shumë se 400 milionë vjet më parë.

Rreth 13.000 specie njihen sot, që jetojnë në të gjitha llojet e mjediseve, duke u ushqyer me bimësi të kalbur dhe kërpudha. Ato luajnë një rol të rëndësishëm në ekosistemin duke zbërthyer lëndën me të cilën ushqehen, duke çliruar pjesët përbërëse të saj si karboni, azoti dhe sheqernat e thjeshta.

“Këto lëndë ushqyese mund të përdoren më pas nga brezat e ardhshëm të jetës,” tha Marek.

(Kosova Sot Online)