Astronomët që kërkojnë sinjale aliene kanë ekzaminuar vetëm disa mijëra sisteme yjesh

  • A.P /
  • 06 November 2022 - 10:27
Astronomët që kërkojnë sinjale aliene kanë ekzaminuar vetëm disa mijëra sisteme yjesh

Frank Drake është njeriu më pak i vetmuar në Tokë - nëse jo në të gjithë galaktikën. Shumica prej nesh po rezervojnë gjykimin nëse ka jetë inteligjente në planetë të tjerë; ne nuk kemi gjetur ende baktere, aq më pak një racë alienësh me shërbimin e internetit dhe ushqimin me ushqime. Por Drake, një astrofizikan dhe kryetar emeritus i Institutit SETI (Kërkimi për Inteligjencën Jashtëtokësore) me bazë në Kaliforni, nuk ka dyshime të tilla.

Pikërisht në vitin 1961, kur ai punonte në Observatorin Kombëtar të Radios Astronomisë në Green Bank, W. Va., Drake zhvilloi ekuacionin me të njëjtin emër - dhe tani të famshëm - Drake, i cili llogarit se sa qytetërime të avancuara dhe të dallueshme duhet të ketë në Rruga e Qumështit në çdo vit. Numri rezulton të jetë potencialisht i madh, dhe ndërsa pa dyshim bazohet në një numër supozimesh në qendër të Tokës – rënia e njërës prej të cilave vë në pikëpyetje pjesën më të madhe të ekuacionit – të gjitha këto supozime bazohen në shkencë gjithnjë e më solide.

Filloni me numrin e yjeve në galaktikën tonë, i cili vlerësohet në mënyrë konservative në 100 miliardë, megjithëse shpesh përmendet trefishi i tij. Nga ata 100 miliardë, nga 20% në 50% ndoshta kanë sisteme planetare – një vlerësim që bëhet gjithnjë e më i besueshëm pasi Teleskopi Hapësinor Kepler dhe observatorë të ndryshëm me bazë tokësore zbulojnë një numër në rritje të ekzoplaneteve.

Jo të gjithë ata ekzoplanetë do të ishin në gjendje të mbajnë jetë të ngjashme me Tokën, kështu që ekuacioni supozon nga 1 në 5 në çdo sistem. Nga ato botë bio-miqësore, nga 0% në 100% në fakt do të vazhdonin të zhvillonin jetën. Dhe nga kjo botë, nga ana tjetër, nga 0% në 100% do të zhvillonin forma jete që ne do t'i konsideronim inteligjente.

Ekzistenca e thjeshtë e formave inteligjente të jetës nuk na thotë asgjë, megjithatë, nëse ato nuk kanë aftësinë për t'u bërë të njohur - që do të thotë të manipulojnë valët e radios dhe format e tjera të sinjalizimit elektromagnetik. Drake vlerëson se nga 10% në 20% e qytetërimeve të zgjuara do ta pastronin atë shirit.

Së fundi, dhe ndoshta në mënyrë më antropocentrike, ekuacioni merr në konsideratë se sa kohë do të ishte një prej atyre qytetërimeve semaforuese për të ndezur sinjalet e tyre në rrugën tonë, transmeton gazeta "Kosova Sot Online".Një diell si i yni mbijeton për rreth 10 miliardë vjet; jeta në Tokë ka ekzistuar vetëm për rreth 3.5 miliardë vjet, dhe njerëzit kanë qenë të aftë për radio për gati një shekull.

Nëse e shkatërrojmë veten në një holokaust mjedisor ose bërthamor nesër, sinjali ynë do të errësohet atëherë. Nëse mbijetojmë për dhjetëra mijëra vjet, ne do të shpallim praninë tonë në kozmos për shumë më gjatë - dhe e njëjta gjë është e vërtetë për të gjithë qytetërimet e tjera që jetojnë në Rrugën e Qumështit.

Faktoroni të gjitha këto së bashku dhe përzieni pak erëza statistikore në lidhje me aftësinë tonë në rritje për të studiuar sisteme të tjera yjore për sinjale, dhe, siç tregon interaktivi i mësipërm - rezultatet mund të ndryshojnë jashtëzakonisht. Nëse e luani lojën në mënyrë konservative - duke ulur të gjitha variablat - mund të merrni rreth 1000 qytetërime të dallueshme atje në çdo kohë të caktuar. Luaje më lirshëm dhe do të marrësh qindra miliona. Interaktivi le ta luani vetë atë lojë. Imagjinoni se ka 10,000 qytetërime të dallueshme dhe ne ka të ngjarë të gjejmë jetë aliene deri në vitin 2040. Nëse ka një milion, ne do të zbulonim jetën aliene deri në vitin 2028.

Askush nuk pretendon se ekuacioni i Drake është fjala e fundit. Edhe entuziastët e saj pranojnë se është, në rastin më të mirë, një mënyrë për të "organizuar injorancën tonë". Por injoranca e organizuar është shumë më e mirë se ajo e çorganizuar; dhe është, pothuajse gjithmonë, një pikënisje drejt urtësisë.


Astronomët që kërkojnë sinjale aliene kanë ekzaminuar vetëm disa mijëra sisteme yjesh deri më tani. Por, siç ka vënë në dukje astronomi i lartë i Institutit SETI, Seth Shostak, shkalla me të cilën studiuesit janë në gjendje të përpunojnë sasitë masive të të dhënave që radioteleskopët marrin dyfishohet afërsisht çdo 18 muaj deri në dy vjet, që do të thotë se rritet me një faktor dhjetë në çdo gjashtë vjet ose kështu që.

Rruga e Qumështit ka rreth 100 miliardë (1011) sisteme yjesh që mund të organizojnë jetë inteligjente sipas supozimeve tona aktuale. Një vlerësim i 100,000 (105) qytetërimeve aktive në galaktikë do të thotë një për milion sisteme yjore.

(Kosova Sot Online)