Tregimet e një dielli të vdekur të zi i mbijetojnë brezave pas një eklipsi total

  • A.P /
  • 10 November 2022 - 15:12
Tregimet e një dielli të vdekur të zi i mbijetojnë brezave pas një eklipsi total

Astronomët po plotësojnë boshllëqet në njohuritë tona për ngjarjet e lashta duke deshifruar përshkrimet nga folklori dhe tekstet antike. Në tregimet e tre eklipseve diellore nga ishulli Hokkaido, ata kanë gjetur një përshkrim që është edhe poetik dhe potencialisht mjaft i rëndësishëm shkencërisht.

Përpara mesit të shekullit të 19-të, të dhënat astronomike të shkruara nga Hokkaido janë të pakta, siç raportojnë Dr Hisashi Hayakawa nga Universiteti Nagoya dhe kolegët në punimin e ri. Megjithatë, kur studiuesit morën një pikëpamje më të gjerë, ata gjetën një letër të shkruar nga misionari anglikan John Batchelor, i cili shkroi disa vepra mbi kulturën e Ainu-ve, popullit indigjen të ishujve më veriorë të Japonisë.

Në vitin 1887 u pa një eklips diellor total, madje u fotografua nga pjesë të Japonisë. Batchelor ishte jashtë shtegut të tërësisë, por ai përgatiti gota të nxira për të parë në mënyrë të sigurt bllokimin e pjesshëm të Diellit dhe për t'ia treguar atë Ainut vendas. Batchelor raportoi se Ainu i referohej një rrëfimi stërgjyshëror të një "Dielli të vdekur të zi" të rrethuar nga "gjuhët e zjarrit dhe vetëtimës", si dhe qentë që ulërijnë dhe zogjtë që ngrihen,  transmeton gazeta “Kosova Sot Online”, “Atëherë dielli filloi të kthehej në jetë dhe fytyrat e njerëzve mbanin një aspekt vdekjeje; dhe ndërsa dielli gradualisht erdhi në jetë, atëherë burrat filluan të jetonin përsëri, "shkroi Batchelor.

 

"Sidoqoftë, nuk kishte një datë të qartë për ngjarjen," të cilës i referohej Batchelor, tha Hayakawa në një deklaratë. Megjithatë, Batchelor gjithashtu shkroi; "Kur babai im ishte fëmijë, ai dëgjoi gjyshin e tij të vjetër të thoshte se gjyshi i tij pa një eklips total të diellit." Hayakawa dhe bashkëautorët e përdorën këtë dhe njohuritë tona astronomike se kur kanë ndodhur eklipset mbi Hokkaido, për të përshtatur përshkrimin me eklipsin e vitit 1824.

Meqenëse njohuritë tona për mekanikën qiellore janë të mjaftueshme për të vendosur eklipse qindra vjet në të ardhmen ose në të kaluarën, rëndësia astronomike e një llogarie si kjo nuk është menjëherë e dukshme. Megjithatë, ndërsa ajo që raportoi Batchelor do të ishte një përshkrim tipik i një eklipsi total diellor sot, është diçka surprizë për kohën.

Transmetuesit e përmendur ka të ngjarë të jenë korona diellore, shpesh e dukshme me sy të lirë gjatë totalit të eklipsit. Megjithatë, ky eklips ndodhi gjatë Minimumit Dalton, një periudhë tridhjetëvjeçare ku njollat ​​e diellit pothuajse u zhdukën, dhe vetëm një vit pas një minimumi ciklik brenda minimumit.

Përshkrimet e eklipsit gjatë Maunder Minimumit më të gjatë dhe më të thellë, nuk tregojnë mungesën e njollave të diellit; rrymat koronale nuk u përshkruan gjatë eklipseve të epokës. Nëse transmetues të tillë ishin të dukshëm në këtë pikë gjatë Minimumit Dalton, transmeton gazeta “Kosova Sot Online”, diçka që Hayakawa gjithashtu gjeti të raportuar nga viti 1806, kjo tregon një ndryshim të rëndësishëm midis dy ngjarjeve. Shpjegimi i kësaj mund të rrisë të kuptuarit tonë për aktivitetin diellor.

Gazeta gjithashtu eksploron dy eklipse të tjera të parë nga Hokkaido. Njëra prej tyre, nga viti 1786, u përshkrua në një rrëfim udhëtimi nga Tokunai Mogami. Mendohej më parë se ishte një eklips unazor (një eklips ku Hëna është në një pjesë të largët të orbitës së saj dhe nuk e bllokon plotësisht Diellin), autorët arrijnë në përfundimin se ky ishte një eklips i rrallë hibrid. Hibridet janë unazore për një pjesë të rrugës së tyre dhe totale për të tjerët, falë lakimit të Tokës. Duke pasur parasysh vendndodhjen e tij, Tokunai do të kishte parë vetëm një eklips të pjesshëm, 4 për qind më pak se totali. Një përshkrim nga Kan'ichiro Mozume është përshtatur me një eklips unazor të vitit 1872.

(Kosova Sot Online)