Arkeologët kanë zbuluar një grup krehrash 'vikingë'

  • A.P /
  • 15 April 2024 - 14:00
Arkeologët kanë zbuluar një grup krehrash 'vikingë'

Arkeologët kanë zbuluar një koleksion "të jashtëzakonshëm dhe unik" artefaktesh mesjetare, duke përfshirë një grup krehrash "vikingë", që u gjetën gjatë gërmimeve në një qytet anglez, transmeton gazeta “Kosova Sot Online”.

Koleksioni, i cili përbëhet nga 1341 objekte kockash dhe brirësh, si dhe 2400 fragmente mbetjesh, detajohet në një libër të ri të botuar më 27 mars. Materialet u zbuluan gjatë gërmimeve të kryera në thelbin historik të Ipswich, një qytet në Suffolk, në Anglinë Lindore, mes viteve 1974 dhe 1994..

Pavarësisht se u gjetën dekada më parë, shumica dërrmuese e objekteve po përshkruhen dhe botohen për herë të parë në literaturën shkencore, tha për Newsweek Ian Riddler, një nga autorët e librit.

Shumica e objekteve datojnë midis shekujve VII dhe 12. Libri, i botuar nga Shërbimi Arkeologjik i Këshillit të Qarkut Suffolk (SCCAS) në partneritet me Anglinë Historike, thekson rëndësinë e Ipswich-it si një vend i prodhimit rajonal të artizanatit për një periudhë të gjatë.

"Ishte gjithmonë synimi ynë që libri të kishte një pamje europiane dhe ta vendoste Ipswich-in në qendër të një bote të hershme mesjetare në zhvillim për një zanat të veçantë. Ipswich-i ka një koleksion të mrekullueshëm objektesh brirësh dhe kockash," tha Riddler-i dhe bashkautorja e librit Nicola Trzaska-Nartowski në një deklaratë për shtyp.

"Gama e objekteve është e jashtëzakonshme dhe unike në Angli. Ka disa artikuj që tregojnë lidhje jashtë vendit, veçanërisht Franca veriore, Frisia (ajo që ne e njohim tani si pjesë e Holandës, Gjermanisë dhe Danimarkës) dhe Skandinavinë jugore."

 

Koleksioni i objekteve të kockave e brirëve përfshin më shumë se 500 objekte që lidhen me prodhimin e tekstilit, si agërshakët dhe gjilpërat.

Koleksioni përmban gjithashtu një koleksion prej pak më shumë se 440 krehrash, 13 prej të cilëve janë me origjinë skandinave. Krehrat skandinavë, që datojnë në periudhën rreth viteve 870-925 pas Krishtit, janë të një rëndësie të veçantë. Ato u prodhuan gjatë epokës së vikingëve, një periudhë në historinë mesjetare afërsisht nga fundi i shekullit të 8-të dhe 11-të, kur vikingët - një popull detar skandinav - bastisën, kolonizuan dhe tregtuan gjerësisht në të gjithë Europën dhe më tej.

"Koleksioni i krehrave skandinavë të Ipswich-it është i vogël, por mbetet koleksioni më i madh nga Anglia, duke mposhtur Jorkun dhe Londrën. Vetëm Dublini ka më shumë krehra të këtij lloji në Ishujt Britanikë," tha Riddler për Newsweek.

"Para publikimit tonë, Ipswich-i nuk shfaqej fare në asnjë hartë të Anglisë skandinave dhe anglo-skandinave. Ne jemi shumë krenarë që e kemi vendosur qytetin në hartë tani," tha ai.

Në aspektin arkeologjik, autorët dyshojnë se këto krehra tregojnë një lidhje të fortë, në veçanti, me vendin e rëndësishëm të Hedeby-s, dikur në Danimarkë, por që tani ndodhet në Gjermani.

"Ata janë shumë të njohur si krehra skandinavë," tha Riddle. "Nga ekzaminimi vizual, disa prej tyre duket se janë bërë nga brirë renash, gjë që i bën ata skandinavë."

Këta krehra tregojnë praninë e popujve skandinavë në Ipswich rreth fundit të shekullit të 9-të.

"Termi "Viking" është i ndërlikuar sepse origjina dhe kuptimi i saktë i tij janë pak të pasigurta," tha Riddler. "Për disa, ai konsiderohet si agresorë dhe tregtarë nga Skandinavia, e jo kolonë."

Rëndësia e këtyre krehrave është se datimi i tyre sugjeron që ato të kthehen në kohën në të cilën Ushtria e Madhe [Vikinge] kishte filluar të dimëronte në Anglinë Lindore. Ata mund t'u përkasin kolonëve të parë skandinavë në Ipswich, por mund të reflektojnë edhe bastisje dhe pushtim të përkohshëm të hershëm.


(Kosova Sot Online)