Hëna e plotë rozë e këtij viti pritet me padurim

  • A.P /
  • 06 April 2023 - 15:33
Hëna e plotë rozë e këtij viti pritet me padurim

Hëna e plotë rozë e këtij viti pritet me padurim dhe pritet të zbukurojë qiellin mbrëmjen e së mërkurës, 5 prill, me pamjen më të ndritshme në orën 12:37.

Hëna këtë muaj do të duket pak më e madhe dhe më e ndritshme se zakonisht, por sigurisht që nuk do të jetë rozë.

 

Hëna super e plotë ishte e njohur për amerikanët vendas si “Hëna Rozë”, sepse shënonte shfaqjen e një bime me lule rozë, një nga të parat e pranverës.

Sipas kalendarit të vjetër të punës bujqësore, emrat e secilës hënë të plotë rrjedhin kryesisht nga vendasit amerikanë, transmeton gazeta “Kosova Sot  Online". Tradicionalisht, çdo emër shoqërohej me të gjithë muajin në të cilin u shfaq gjithashtu.

Zakonisht, emrat jepeshin në bazë të florës dhe faunës që shfaqeshin disi gjatë atij muaji të caktuar, ose dukurive natyrore që ndodhnin në atë kohë.

Në këtë rast, hëna e plotë ka marrë emrin “Hëna rozë” nga bima “Phlox subulata” e cila zakonisht lulëzon në muajin prill dhe ka një ngjyrë rozë karakteristike, e cila dominon peizazhin natyror të Amerikës Verilindore.

(Kosova Sot Onlinepl