Ju mpihen duart dhe këmbët kur flini gjumë? Kujdes, ja nga çfarë rrezikoheni

  • E.K /
  • 31 korrik 2020 - 11:42
Ju mpihen duart dhe këmbët kur flini gjumë? Kujdes, ja nga çfarë rrezikoheni

Ndjenja e mpiksjes dhe një ndjesi e lehtë e ndjeshmërisë ndodh sepse në një farë mënyre qarkullimi normal i gjakut është pjesërisht i penguar, dhe prandaj edhe furnizimi me oksigjen zvogëlohet, duke na dërguar përsëri ndjenjën e bezdisshme që ndihet, më shpesh në duar dhe gjymtyrë.

Për fat të mirë, kjo ndjenjë zhduket kur ndryshojmë pozicionin dhe fillojmë të lëvizim krahët ose këmbët tona. Por nëse ndodh shpesh, duhet të kontaktoni mjekun tuaj, i cili do t’ju këshillojë në testet klinike dhe diagnostikuese.

Shkaqet e mpirjes në duar

Një nga shkaqet më të zakonshme të ndjeshmërisë në gjymtyrët dhe duart e sipërme është kompresimi i indeve nervore për shkak të pranisë së hernave ose proceseve artroze që prekin rruazën e qafës së mitrës. Është e nevojshme të kryhen ushtrime për të korrigjuar sjelljen dhe mbështeten në recetat e specialistëve mjekësorë siç janë ortopedistët dhe neurologët.

Skleroza e shumëfishtë

Ne po flasim për një patologji neurovegjetative që shkakton një shkatërrim dhe një humbje të substancës së mielenit në sistemin nervor qendror dhe që shkakton një deficit në transmetimin e impulseve nervore. Demielinacioni më së shpeshti ndikon në disa zona të hemisferës cerebrale, kryesisht ato të prekura nga nervat optikë, tru i vogël dhe palca kurrizore. Ky kusht redukton ndjeshmërinë e gjymtyrëve dhe shkakton ndjenjën e mpirjes.

Trombozë venoze

Kjo mund të ndikojë në gjymtyrët e sipërme dhe në gjymtyrët e poshtme dhe është për shkak të pranisë së grimcave brenda lumenit venoz që pengon rrjedhën normale të qarkullimit të gjakut duke parandaluar rrjedhjen e oksigjenit tek indet. Ju duhet menjëherë të kontaktoni mjekun ose dhomën më të afërt të urgjencës, në mënyrë që të shmangni pasojat serioze.

(Kosova Sot Online)