Ekspertët: Koronavirusi mund të bëhet sëmundje si gripi, e paqartë se sa zgjatë imuniteti pas një infeksioni

  • E.K /
  • 12 February 2021 - 21:11
Ekspertët: Koronavirusi mund të bëhet sëmundje si gripi, e paqartë se sa zgjatë imuniteti pas një infeksioni

Miliona njerëz rreth globit shpresojnë që midis mbylljeve dhe vaksinave , virusi që shkakton COVID-19 së shpejti mund të largohet nga jeta jonë. Tani, ekspertët po paralajmërojnë që virusi mund të jetë me ne përgjithmonë, por nuk do të jetë gjithmonë një plagë vdekjeprurëse.

“Ky koronavirus do të jetë këtu për të qëndruar”, shpjegoi Dr. John Brownstein, shefi i inovacionit në Spitalin e Fëmijëve të Bostonit dhe një kontribues i ABC News. “Zhdukja e këtij koronavirusi të ri është në thelb e pamundur”.

Dr. Paul Offit, drejtor i Qendrës së Edukimit të Vaksinave dhe profesor i pediatrisë në Divizionin e Sëmundjeve Infektive në Spitalin e Fëmijëve të Filadelfias, u pajtua, duke shtuar se ai gjithashtu “nuk është i sigurt se do ta eleminojmë me të vërtetë këtë virus. .. Nuk është si fruthi, ku ju merrni imunitet sterilizues gjatë gjithë jetës”.

Është e mundur, thonë ekspertët, që COVID-19 mund të bëhet një sëmundje sezonale, si gripi. Virologët e quajnë këtë një sëmundje “endemike”, një gjë që po qarkullon vazhdimisht midis nesh. Në vitet dhe dekadat e ardhshme, shumë njerëz do të ekspozohen ndaj tij në fëmijëri dhe do të zhvillojnë një imunitet, i cili do t’i mbrojë ata më vonë në jetë kundër sëmundjeve të rënda.

Ndërkohë, vaksinat aktuale kanë treguar sukses të madh duke parandaluar sëmundjen simptomatike dhe të rëndë, e cila do të ndihmojë në shpëtimin e jetës edhe nëse virusi vazhdon të transmetojë në nivele të ulëta.

“Shpresa është që me imunitet dhe imunizime të mjaftueshme natyrore, kjo bëhet pjesë e ciklit natyror të sezonit të ftohtë, por nuk ka të njëjtin ndikim,” tha Brownstein.

Sidoqoftë, duke pasur parasysh mënyrën e trajtimit të pandemisë deri më tani, ka të ngjarë që ajo të bëhet endemike, me virusin që ndoshta merr një rrugë të ngjashme me katër koronavirusët ekzistues “njerëzorë” që janë tashmë në qarkullim dhe shkaktojnë infeksione të sipërme të frymëmarrjes, tha Morse.

“Unë do të thoja që tashmë është endemike”, tha Cobey. Sidoqoftë, vazhdoi ajo, epidemitë e përsëritura të virusit ndoshta nuk do të jenë aq të rënda sa e para.

Njerëzit nuk duhet të mbështeten në arritjen e “imunitetit të tufës” si një mënyrë për të frenuar infeksionet COVID-19, sipas Jennie Lavine, një bashkëpunëtore postdoktorale në Universitetin Emory dhe autore kryesore e një studimi të kryer nga studiues nga Universiteti Shtetëror i Emory dhe Penn.

“Bazuar në analizën tonë, ne nuk presim që imuniteti i tufës të lindë në rastin e COVID-19,” tha Lavine. Kjo sepse nëse imuniteti që parandalon transmetimin zbehet, njerëzit do të vazhdojnë të kenë infeksione periodike.

Ekspertët thonë se është ende e paqartë se sa zgjat imuniteti pas një infeksioni COVID-19, megjithëse provat sugjerojnë se, ndryshe nga disa viruse, COVID-19 nuk ka gjasa t’ju japë imunitet gjatë gjithë jetës. Por edhe nëse jeni të infektuar përsëri, infeksioni i dytë ka të ngjarë të jetë më pak serioz dhe ndoshta nuk do t’ju bëjë aq të sëmurë sa i pari.

(Kosova Sot Online)