Mjekët italianë: Tromboza vjen nga Covidi, vaksinat janë zgjidhja

  • E.K /
  • 24 mars 2021 - 11:12
 Mjekët italianë: Tromboza vjen nga Covidi, vaksinat janë zgjidhja

Përparësia ndaj pacientëve kardiopatik, duke filluar me diabetikët dhe personat me sëmundje shoqëruese të rënda të cilët duhet të vaksinohen sa më shpejt të jetë e mundur për të shmangur rreziqet që lidhen me Covid 19 dhe vështirësitë në arritjen e trajtimit. Giulio Pompilio, Drejtori Shkencor i Qendrës së Kardiologjisë Monzino nuk ka dyshime: “Çështja AstraZeneca e ka zmadhuar fenomenin e trombozës si një efekt anësor i vaksinimit anti-Covid, por është absolutisht e nevojshme të zhvendoset fokusi: problemi serioz për shëndeti publik janë ndërlikime trombotike të shkaktuara nga virusi tek ata që sëmuren, në planin afatshkurtër dhe afatgjatë ”.

Pacientët me forma të rënda të pneumonisë Sars-CoV-2 vuajnë nga hipoksemia jo vetëm për shkak të pezmatimit të alveoleve pulmonare, por edhe për shkak të pranisë së mikro dhe makro trombeve në gjak, të shkaktuara nga hiperaktivizimi i trombociteve, i cili mund të bllokojë enët pulmonare. Komplikimet trombotike fatkeqësisht janë të pranishme në 15-20% të pacientëve me forma të rënda të pneumonisë Covid-19 dhe mund të shkaktojnë prognozë të dobët.

Studimet, sugjerojnë përdorimin specifik të barnave antirombocite për të kontrolluar aktivizimin e trombociteve, vendosin arsyetimin shkencor për provat klinike që po zhvillohen aktualisht, që vlerësojnë efikasitetin e agjentëve antirombocitar në trajtimin e komplikimeve të frikshme trombotike të infeksionit Sars-CoV. 2.

Është jashtëzakonisht e rëndësishme që pacientët më të brishtë t’i përmbahen fushatës së vaksinimit pa frikë, veçanërisht sepse imunizimi i tyre do t’u mundësojë atyre që të jetojnë jetën e tyre të përditshme në mënyrë më të qetë dhe t’i përmbahen më sigurt rrugës së tyre të trajtimit “.

(Kosova Sot Online)