Njerëzit me këtë grup gjaku kanë më pak gjasa të infektohen me koronavirus

  • E.K /
  • 30 mars 2021 - 12:16
 Njerëzit me këtë grup gjaku kanë më pak gjasa të infektohen me koronavirus

Të gjithë faktorët më të mëdhenj të rrezikut për t’u infektuar me Covid-19, si dhe zhvillimi i simptomave më të rënda, moshës dhe disa sëmundjeve themelore, të tilla si malinje, diabet ose presion i lartë i gjakut, shkencëtarët kanë zbuluar se tregojnë se ata me grup gjaku zero janë pak më pak të rrezikuar të infektohen sesa grupet e tjera të gjakut.

Në një studim të botuar në Annals of Internal Medicine, ekspertët analizuan të dhënat nga 225,556 të anketuar nga Kanadaja me një moshë mesatare 54 vjeç për të parë nëse grupi i gjakut ose faktori rhesus ndikon në gjasat e infektimit me koronavirus ose zhvillimin e simptomave më serioze të sëmundjes.

Ata zbuluan se grupi i gjakut 0 dhe faktori negativ Rh shoqëroheshin me një rrezik pak më të ulët të infeksionit nga virusi SARS-CoV-2.

Studime të tjera gjithashtu kanë treguar një lidhje midis gjenetikës sonë, ose grupit të gjakut, dhe gjasave të infektimit me Covid-19. Një studim i botuar në qershor në serverin medRxiv , i cili analizoi të dhënat nga pacientët në Spanjë dhe Itali, zbuloi se ata me grupin e gjakut A kishin rrezik 50% më të lartë për të shfaqur simptoma serioze, të tilla si nevoja për oksigjen ose aparat respirator.

Grupi i gjakut zero kishte gjasa prej 2.1% të infektimit nga virusi SARS-CoV-2, probabiliteti më i ulët nga të gjitha llojet e gjakut. Paralelisht, probabiliteti më i lartë i infektimit me virusin SARS-CoV-2 ishte në grupin e gjakut B dhe ishte 4.2%.

Kjo do të nënkuptojë se ata me grup gjaku 0 kishin 12% më pak gjasa të infektohen me Covid-19 sesa ata me grupin A, AB ose B, sipas Reuters , dhe rrezik 13% më të ulët të vdekjes.

(Kosova Sot Online)