Mjekët shpjegojnë se çfarë ndodh me trupin tuaj nëse shfaqet kjo gjendje shëndetësore

  • E.K /
  • 24 korrik 2021 - 14:24
Mjekët shpjegojnë se çfarë ndodh me trupin tuaj nëse shfaqet kjo gjendje shëndetësore

A keni përjetuar ndonjëherë urtikaria?

Ajo është një skuqje e lëkurës që kruhet shpesh dhe shkaktohet nga një reaksion alergjik.

Komuniteti mjekësor e quan këtë gjendje skuqje hithre, rripa ose urtikarie.

Njerëzit e përjetojnë këtë problem zakonisht.

Në të vërtetë, statistikat tregojnë se afërsisht njëzet për qind e popullsisë do të merret me këtë gjendje të paktën një herë.

Kur shihni rripa në trupin tuaj, kjo është për shkak të prodhimit të histaminës – e cila prodhohet nga trupi juaj si një përgjigje alergjie ndaj një pushtuesi të huaj.

Histamina është një proteinë që rrjedh nga kapilarët, të cilët bymehen dhe grumbullohen nën lëkurë, gjë që shkakton vendet e ngritura të njohura si rripa.

Fatmirësisht, kjo skuqje e shëmtuar nuk është ngjitëse.

Shumë gjëra të ndryshme mund të shkaktojnë shfaqjen e urtikaria.

Mjekut tuaj mund t’i duhet pak kohë për të përcaktuar saktësisht shkakun e përgjigjes tuaj alergjike.

Për shumicën e njerëzve, një shkak nuk identifikohet kurrë.

Këtu janë arsyet më të zakonshme për zhvillimin e koshereve, sipas shkencës:

– Alergjitë ushqimore – në veçanti butakët ose arrat

– Ndryshimet në temperaturën e trupit

Çfarëdo që të bëni, përpiquni të mos gërvishtni zonën.

Ju mund të përdorni gjëra të tilla si sapun natyral për lëkurë të ndjeshme, por nëse e keni gërvishtur zonën, atëherë mund të provoni një dush të ftohtë.

Shumë kanë zbuluar se një banjë me bollgur me ujë të vakët ndihmon në qetësimin e lëkurës.

Mos harroni, uji i nxehtë vetëm do të irritojë dhe dëmtojë më tej zonën.

Së fundmi, është thelbësore të njihni shkaktarët, veçanërisht nëse kjo bëhet një dukuri e zakonshme.

Sa më shumë fakte të keni për mjekun tuaj, aq më lehtë është të përcaktoni arsyet.

Dhe nëse keni simptoma të tjera që tregojnë një alergji kërcënuese për jetën, shkoni menjëherë në emergjencë.

(Kosova Sot Online)