Ngrënia e tepërt e këtij ushqimi popullor mund të jetë shkaku i rënies së flokëve tuaj

  • E.K /
  • 10 August 2021 - 08:58
Ngrënia e tepërt e këtij ushqimi popullor mund të jetë shkaku i rënies së flokëve tuaj

Karbohidratet janë një nga ushqimet tona të preferuara, kështu që na thyen zemrën kur mësojmë se ato mund të jenë të përziera me sasinë e fijeve në kokën tonë.

Për fat të mirë, ne nuk kemi pse të themi lamtumirë të gjitha ushqimeve tona të preferuara me karbohidrate – por mund të jetë një ide e mirë të anashkalojmë një lloj të veçantë të karbohidrateve që mund të kontribuojnë në humbjen e flokëve.

Trista Best, një dietologe e regjistruar, i tha SheFinds se karbohidratet me përmbajtje të lartë të sheqerit, alkoolit dhe niseshtesë shpesh shkaktojnë rrallimin e fijeve.

“Në përgjithësi, karbohidratet mund të çojnë në rezistencë ndaj insulinës, për shkak të ndikimit që kanë në përgjigjen e glukozës dhe insulinës. Rezistenca ndaj insulinës është e lidhur me humbjen e flokëve”, ka shpjeguar ajo.

Kur trupat tanë nuk janë në gjendje të përpunojnë insulinë siç duhet, ekuilibri i keq i sheqerit në gjak pengon enët tona të lëvizin oksigjenin në të gjithë trupin tonë, përfshirë folikulat e flokëve. Studiuesit nga Finlanda zbuluan se kjo rezistencë rrit ndjeshëm rrezikun e humbjes së flokëve tek pjesëmarrëset femra.

Rezistenca ndaj insulinës dhe rregullimi i sheqerit në gjak janë padyshim çështje më të zakonshme për ata që kanë të bëjnë me diabetin, por edhe një çekuilibër i vogël mund t’i largojë gjërat nga rruga edhe për ne të tjerët.

Best vuri në dukje një fajtor poshtër në dyqanin ushqimor: “Ndërsa shumë prej ushqimeve të disponueshme në raftet e dyqaneve janë bërë me karbohidrate të rafinuara – ekziston një ushqim befasues që duhet të shmangni: buka”.

Edhe pse kjo është më së shpeshti e lidhur me bukën e bardhë të rregullt, ajo përfshin çdo lloj ushqimi të bërë me miell të bardhë.

“Nëse buka juaj nuk liston në mënyrë specifike grurin e plotë ose drithërat si përbërësin e parë, atëherë ju do të dëshironi ta shmangni këtë”, këshilloi ajo.

Lajmi i mirë është se ne ende mund të shijojmë bukë dhe ushqime të tjera të bëra me grurë të plotë dhe drithëra, të cilat janë karbohidrate komplekse më pak të ngjarë të shkaktojnë probleme të bezdisshme të rezistencës ndaj insulinës. 

(Kosova Sot Online)