A e lani pulën para se ta gatuani?

  • A.P /
  • 23 May 2022 - 14:37
A e lani pulën para se ta gatuani?

Shkencëtarët thonë se larja e shpendëve bën që mikrobet në to të përhapen në të gjithë kuzhinën, nga lavamani te ushqimi aty pranë. Por duke pasur parasysh të gjitha ato që kemi ditur deri më tani, është një sfidë për ekspertët që të bindin kuzhinierët dhe amvisat që të ndalojnë shpëlarjen e pulës.

Mikrobet që na sëmurin gjenden shpesh në zorrët e shpendëve të shëndetshëm dhe, me ligj, lejohen të gjenden në pulën e gjallë, duke supozuar se askush nuk ha një pulë të gatuar mesatarisht dhe se zierja e tepërt do të vrasë bakteret.

Prandaj është e mundur që dy shkaqet më të zakonshme të helmimit nga ushqimi, salmonela dhe kampilobakteri, të “justifikohen” te mishi i pulës, sipas Mindy Brashears, Zyrtare e Sigurisë Ushqimore të USDA.

Për të arritur në këto përfundime, studiuesit spërkatën një pulë të papërpunuar me një lloj E. coli jo të dëmshëm dhe monitoruan vullnetarët në një test gatimi në kuzhinat e tyre. Siç doli, nga ata që lanë pulën e papërpunuar, pothuajse 1/4 përfunduan duke përhapur bakteret në marule, ndërsa edhe disa nga ata që nuk e lanë pulën gjetën disa nga bakteret e saj në marule.

Shkrirja dhe gatimi janë dy mënyra të tjera që mikrobet ndihmojnë për të mbijetuar dhe përhapur te shpendët. Në rastin e shkrirjes, ekspertët theksojnë se shpendët nuk duhet lënë jashtë, pasi mikrobet fillojnë të shumohen në pjesët e jashtme që shkrihen të parat. Në vend të kësaj, ata rekomandojnë shkrirjen në frigorifer, në ujë të ftohtë ose në mikrovalë.

Për të siguruar që pula të jetë gatuar mirë, mund të përdorni një termometër për të kontrolluar që edhe në pjesët më të thella dhe më të trasha të ushqimit temperatura të ketë arritur 165 gradë. Në fund, pas gatimit të ushqimit, pjesën tjetër të pulës duhet ta mbani në një vend të sigurt dhe ta vendosni sërish në frigorifer të paktën dy orë më vonë.

(Kosova Sot Online)