Nëse jeni një nga miliona njerëz që kërcasin ose shtrëngojnë dhëmbët gjatë gjumit, ja zgjidhja

  • E.K /
  • 22 August 2022 - 11:45
Nëse jeni një nga miliona njerëz që kërcasin ose shtrëngojnë dhëmbët gjatë gjumit, ja zgjidhja

Nëse jeni një nga miliona njerëz që kërcasin ose shtrëngojnë dhëmbët gjatë gjumit, një injeksion Botox mund të jetë përgjigja.

Bruksizmi është një gjendje në të cilën ju kërcitni, kërcëlloni ose shtrëngoni dhëmbët. Nëse keni bruksizëm, ju mund të shtrëngoni në mënyrë të pandërgjegjshme dhëmbët kur jeni zgjuar (bruksizëm i zgjuar) ose t'i shtrëngoni ose t'i bluani gjatë gjumit (bruksizëm në gjumë).

Bruksizmi i lehtë mund të mos kërkojë trajtim. Sidoqoftë, në disa njerëz, bruksizmi mund të jetë i shpeshtë dhe mjaft i rëndë për të çuar në çrregullime të nofullës, dhimbje koke, dhëmbë të dëmtuar dhe probleme të tjera.
Trajtimet me Botox mund të ofrojnë lehtësim të jashtëzakonshëm nga dhimbjet e nofullës, dhimbjet e kokës dhe problemet e tjera të pakëndshme që lidhen me bruksizmin.
Botox ka vërtetuar se mund të jetë një opsion ideal trajtimi për synimin dhe trajtimin e aktivitetit të tepërt të muskujve dhe ngurtësinë e krijuar. Shumë trajtime të tjera, të tilla si ilaçet anti-inflamatore dhe pajisjet mbrojtëse dentare, nuk adresojnë burimin e problemit.

Duke injektuar doza të vogla Botox direkt në muskulin maset (muskuli i madh që lëviz nofullën), muskuli dobësohet mjaftueshëm për të ndaluar kërcitjen e pavullnetshme të dhëmbëve dhe shtrëngimin e nofullës. Kjo relakson ndjeshëm muskujt dhe zvogëlon konsumimin e dhëmbëve për shkak të bluarjes. Dëmtimi i TMJ (nyja temporomandibulare) dhe dhimbjet e kokës gjithashtu duhet të zvogëlohen ose eliminohen. Lëvizjet vullnetare, të tilla si përtypja dhe shprehjet e fytyrës, nuk ndikohen fare nga Botox.

Ndonëse injeksionet e Botox nuk janë një kurë për bruksizmin, ato mund të kontrollojnë në mënyrë efektive simptomat e pakëndshme më mirë sesa një mbrojtëse dentare gjatë natës për disa pacientë. Botox e përdorur për trajtimin e bruksizmit zakonisht zgjat tre deri në katër muaj.
Është shumë e rëndësishme që procedura të kryhet nga një mjek i kualifikuar, që njeh mire anatominë e fytyrës.

(Kosova Sot Online)