Ja pse nuk duhet t’i përdorim më shishet plastike për ujë

  • E.K /
  • 20 September 2022 - 11:14
Ja pse nuk duhet t’i përdorim më shishet plastike për ujë

Që nga viti 2017, njerëzit në mbarë botën po blejnë shishe plastike me ujë në shkallën prej 1 milion shishe në minutë, me mesataren e amerikanëve që konsumojnë 45 litra ujë në shishe çdo vit. Ka disa prova që tregojnë se uji në shishe mund të përmbajë kimikate potencialisht të dëmshme në paketimin e tij.

Metalet, bakteret, pjesët plastike dhe të tjera janë gjetur më parë në ujin e ambalazhuar.

Përtej ekspozimit të mundshëm ndaj kimikateve të tilla, studime të shumta kanë gjetur substanca të tjera në ujin në shishe. “Studimet kanë gjetur gjurmë farmaceutike, mikroplastike, bakteresh dhe metalesh të rënda,” shpjegoi Barrett. Në të vërtetë, një studim i Journal of Environmental Health zbuloi metale të rënda si argjendi, bariumi, kobalti, kromi, bakri, nikeli, plumbi dhe zinku në disa marka të njohura të ujit në shishe. Për më tepër, hulumtimi i publikuar në vitin 2019 nga Biblioteka Kombëtare e Mjekësisë gjeti gjithashtu toksina, baktere, kërpudha dhe “ndotës mikrobiologjikë” në ujin e ambalazhuar që janë përgjegjës për sëmundje të ndryshme te njerëzit, më së shpeshti gastroenteritin ose gripin e stomakut. Studimi arriti në përfundimin se uji në shishe shpesh konsiderohet të jetë i sigurt dhe steril, “por, rreziku për shëndetin nuk duhet të minimizohet kur merret parasysh diversiteti metabolik mikrobial dhe shkathtësia që i bën specie të ndryshme të afta të mbijetojnë dhe madje të shumohen në kushtet e ofruara nga ujërat në shishe.”

Dhe, sigurisht, shishet plastike janë të tmerrshme për mjedisin.

Edhe pse kjo nuk është aspak e mirë dhe tashmë është trajtuar gjerësisht më parë, ia vlen të përmendet. Si fillim, cikli i jetës së çdo shishe uji vjen me një gjurmë të madhe karboni që kontribuon në ndryshimin e klimës. Ai gjithashtu shkakton ndotje të jashtëzakonshme pasi një sasi e vlerësuar prej vetëm 8.7% e shisheve të ujit përfundojnë duke u ricikluar. Për më tepër, prodhimi i ujit në shishe ka gjithashtu një gjurmë masive të ujit. Sipas NPR, sasia e ujit që shkon në paketim, transport dhe prodhim të secilës shishe mund të përfundojë të jetë gjashtë deri në shtatë herë sasia e ujit që është brenda çdo shishe.

(Kosova Sot Online)