Pse urinojmë gjithmonë pas sek*sit?

  • A.P /
  • 15 March 2023 - 14:32
Pse urinojmë gjithmonë pas sek*sit?

Shpesh keni dëgjuar mite të ndryshme rreth seksit.

Për gratë, një nga këshillat më të mëdha seksuale që u thuhet gjatë rritjes është se ato duhet të urinojnë se ato duhet të urinojnë gjithmonë pas seksit.

Kjo sipas mjekëve do të ndihmonte në eliminimin e mundësive për të zhvilluar një infeksion të traktit urinar (UTI). UTI-të shpesh ndodhin për shkak të një infeksioni bakterial në fshikëz, uretrës ose veshka.

 

Ato nuk janë kurrë argëtuese për t’u përjetuar pasi simptomat shpesh përfshijnë një ndjesi djegieje ose pickimi kur urinojnë, ndjenjën e vazhdueshme të nevojës për urinim edhe kur nuk ka asgjë dhe urinim shumë më shpesh se zakonisht.

Për vite të tëra thuhej se nëse urinonit pas seksit, do të ishit në gjendje të shmangni zhvillimin e infeksionit të bezdisshëm, por rezulton se mund të mos jetë e vërtetë.

Ashfaq Khan, konsulent obstetër dhe gjinekolog në Harley Street Gynecology tha për Metro.co.uk: “Ka pasur një besim të gjatë se për gratë, urinimi pas çdo lloj seksi ku preken organet gjenitale, mund të ndihmojë në shmangien e infeksionit të traktit urinar ose UTI. Teorikisht, transmeton gazeta “Kosova Sot Online”, nxjerrja e baktereve të transferuara gjatë seksit jashtë uretrës përmes urinës brenda 30 minutave mund të parandalojë që bakteret të arrijnë në fshikëzën e urinës, gjë që në të vërtetë mund të parandalojë një UTI”.

Megjithatë, gratë duhet të dinë se të kesh një tringëllimë nuk do t’ju pengojë kurrë të kapni një sëmundje seksualisht të transmetueshme, pasi e vetmja mënyrë për ta parandaluar këtë është përdorimi i prezervativit. Por nëse shpesh merrni UTI, shanset janë që urinimi nuk do të bëjë aq shumë ndryshim.

Ai tha se nuk ka asnjë të keqe në të, dhe ta bësh atë si pjesë e rutinës suaj të kujdesit pasues mund të jetë një ide e mirë, por gjithashtu nuk është thelbësore.

Të mira të tjera që duhen bërë për të luftuar zhvillimin e UTI-ve janë shmangia e produkteve të higjienës femërore të parfumuara, urinimi i shpeshtë pa e mbajtur atë brenda dhe qëndrimi larg veshjeve të ngushta.

(Kosova Sot Online)