Pse buka e bardhë shpesh kritikohet për përmbajtjen e saj?

  • A.P /
  • 16 April 2024 - 14:23
Pse buka e bardhë shpesh kritikohet për përmbajtjen e saj?

Buka e bardhë, e cilësuar shpesh si një nga opsionet më të pashëndetshme të karbohidrateve, po merr një rivlerësim nga ekspertët të cilët argumentojnë se ajo ka disa përfitime dhe nuk meriton domosdoshmërisht reputacionin e saj negativ. Ndonëse është e vërtetë që bukës së bardhë mund t'i mungojnë disa lëndë ushqyese thelbësore dhe që përmban aditivë, ekspertët sugjerojnë që fokusi duhet të jetë në marrjen e përgjithshme të fibrave dietike dhe jo në demonizimin e llojeve specifike të bukës.

Dr. Duane Mellor, dietolog në Universitetin Aston, thekson se janë aditivët në bukë që kanë më shumë rëndësi sesa nëse është e bardhë apo integrale. Ai sugjeron se përfshirja e ushqimeve të pasura me fibra si sallatat, perimet dhe fasulet në dietë është thelbësore për shëndetin e përgjithshëm dhe buka është vetëm një burim i mundshëm i fibrave.

Ndërsa buka e bardhë shpesh kritikohet për përmbajtjen e saj më të lartë të karbohidrateve në krahasim me bukën integrale, dr. Mellor shpjegon se nuk ka një ndryshim domethënës në atë se sa shpejt niseshteja nga të dy llojet e bukës tretet dhe shndërrohet në glukozë në trup. Faktorë si bluarja e miellit dhe prania e majasë së shtuar ose pluhurit të pjekjes mund të ndikojnë në shkallën e tretjes.

 

Brumi i ardhur dhe bukë të tjera pa maja theksohen si alternativa me tretje më të ngadaltë për shkak të mungesës së majasë së shtuar ose pluhurit të pjekjes. Kombinimi i bukës me ushqime që përmbajnë yndyrë dhe proteina mund të ndihmojë gjithashtu në zbutjen e rritjes së sheqerit në gjak.

Nutricionisti i certifikuar Rob Hobson është dakord, duke theksuar rëndësinë e konsiderimit të cilësisë së përgjithshme ushqyese të një vakti në vend që të fokusohet vetëm në llojin e bukës së konsumuar. Ai sugjeron që buka e bardhë ose brumi i ardhur me cilësi të lartë, të cilat janë më pak të përpunuara, mund të jenë pjesë e një diete të shëndetshme kur shoqërohet me përbërës të pasur me lëndë ushqyese.

Dr. Idrees Mughal u bën jehonë këtyre ndjenjave, duke theksuar se buka është thjesht një burim energjie dhe mund të jetë pjesë e një vakti të ekuilibruar kur kombinohet me ushqime të tjera ushqyese.

Megjithatë, bukët e bardha të supermarketeve të prodhuara në masë njihen si ushqime ultra të përpunuara (UPF) për shkak të përmbajtjes së tyre të lartë të përbërësve artificialë dhe aditivëve. Ndërsa disa aditivë mund të duken shqetësues, si propionati i kalciumit, ata shpesh shërbejnë për qëllime të rëndësishme në prodhimin e bukës, si zgjatja e afatit të ruajtjes ose pengimi i rritjes bakteriale.

Ndonëse buka e bardhë mund të mos ofrojë të njëjtat përfitime ushqyese si buka integrale, ajo mund të jetë ende pjesë e një diete të ekuilibruar kur konsumohet me moderim dhe shoqërohet me ushqime të pasura me lëndë ushqyese. Zgjedhja e varieteteve më pak të përpunuara dhe përfshirja e ushqimeve të pasura me fibra në vakte janë strategji të rëndësishme për promovimin e shëndetit të përgjithshëm.

(Kosova Sot Online)