8 parashikimet që ekspertët besojnë se mund të ndodhin dekadën e ardhshme

  • E.K /
  • 28 korrik 2020 - 08:19
8 parashikimet që ekspertët besojnë se mund të ndodhin dekadën e ardhshme

Revolucioni i parë i mësimit të makinerive dhe teknologjisë informative

A e dini se 90% e të gjitha të dhënave në internet janë krijuar vetëm në dy vitet e fundit? Për t’u përdorur për individët dhe organizatat, të dhënat duhet t’u jepet një algoritëm një grup udhëzimesh.

Që kjo sasi e madhe e të dhënave të bëhet e dobishme, është e nevojshme të ndërtohen modele të mësimit të makinerive. Këtu është një shembull i një modeli të tillë. Kur shkruani një fjalë në telefonin tuaj dhe opsionet, shfaqeni në cilën fjalë të zgjidhni. Një mjet i tillë parashikues është i mundur për shkak të të dy algoritmeve dhe modeleve.

Si mund të ndihmojë mësimi i federuar? Epo, përveç që e bën jetën tënde më të përshtatshme, thjesht mund ta shpëtojë atë. Të dhënat mjekësore të pacientëve janë jashtëzakonisht të ndjeshme – dhe nganjëherë të ngadalta për të arritur te njerëzit që duhet të arrijnë (si mjekët dhe kirurgët, për shembull). Mësimi i federuar mund të ndihmojë në anashkalimin e rregulloreve të rënda për të ndihmuar në ofrimin e një kujdesi më të shpejtë mjekësor.

Prodhimi masiv i veturave që mund të drejtohen pa ndihmën e shoferëve

Ndërsa veturat që mund të drejtohen vetëm janë në dispozicion sot, blerja e tyre është e kufizuar kryesisht për të pasurit (si ajo e Musk Dude nga Tesla). Por, ashtu si revolucioni i kompjuterit personal para tij, furnizimi do të rritet dhe kostot do të bien.

Tashmë ne e shohim këtë parashikim të manifestuar në Kinë, ku kompania Baidu tashmë përballet me detyrën sfiduese për ndërtimin e një flote automjetesh veturuese në Pekin dhe Shanghai. Kina tashmë pretendon rreth 60 përqind të prodhimit të makinave elektrike në botë, kështu që nuk do të ishte për t’u habitur të shihte të njëjtën gjë të ndodhte në tregun autonome të automjeteve.

Një shpërthim i ardhshëm i esports

Dëshironi të merrni ndonjë supozim në lidhje me shumën e parave që fituesi i “Ëimbledon” turneu më prestigjioz i tenisit në botë merr shtëpinë? Po për fituesin e një turneu të lojërave video?

Kush mendon se fitojë më shumë?

Kjo duket si një mospërfillës. Dua të them, të gjithë e dimë se sa para fitojnë atletët profesionistë (Rast në pikën: Rafael Nadal, fituesi më i lartë i parave në tenis profesional, mori shtëpinë në veri prej 16 milion dollarë në vitin 2019.)

Rritja e nacionalizmit

Rritja eksponenciale e globalizmit është më e dukshme në treg. Prodhimet tona do të vijnë nga pothuajse kudo nga bota. Arsyeja për këtë është tregtia e lirë, e cila është e mundur vetëm përmes diskutimeve intime, që kërkon kohë nga dy ose më shumë liderë kombëtarë.

Ndërsa globalizimi ka përfituar më shumë me siguri bizneset dhe zgjedhjen e konsumatorit, ajo ka çuar në ngecje të zgjatur të pagave. Klasa e mesme e Shteteve të Bashkuara, ndërsa përbën më shumë se gjysmën e popullsisë, përbën pothuajse një të katërtën e të ardhurave të vendit. Pas rregullimit të inflacionit, të ardhurat e klasës së mesme kanë rënë që nga viti 2000.

Rënia e ekonomisë globale

Le të shpresojmë që ky të mos realizohet. Nëse kjo epidemi COVID na ka mësuar ndonjë gjë, është se ekonomia është me të vërtetë e brishtë.

Brenda disa javësh, gati një e katërta e fuqisë punëtore të vendit u ngrit për papunësi. Qeveria injektoi mbi 2.5 trilion dollarë në motorin ekonomik dhe kjo mund të mos jetë e mjaftueshme. Shumica e ekonomistëve parashikojnë që ne të shkojmë drejt një recesioni të thellë. Nëse jo për shkak të COVID, atëherë disa katalizatorë të tjerë të paparashikuar.

Përpjekje politike globale

A keni dëgjuar ndonjëherë për Efektin Flynn? Me pak fjalë, Efekti Flynn teorizon që gjeneratat e mëvonshme zhvillojnë inteligjencë më të lartë se paraardhësit e tyre. Ne shohim prova të kësaj në rezultatet e testit të IQ, të cilat priren të rriten me kalimin e kohës.

Sipas disa futuristëve, ne do të shohim më shumë prova të efektit Flynn: një shkëputje masive e njerëzve të zakonshëm nga atmosfera politike. Përsëri, sipas të njëjtëve njerëz, është vetëm çështje kohe derisa shumica e njerëzve të zgjohen dhe të kuptojnë se përfshirja e tepërt në politikë nuk është përfundimisht zhgënjyese, por e kotë.

Një mision i drejtuar për të marshuar në një të ardhme jo shumë të largët

Duke folur për Elon Musk. Ne me siguri do të dëgjojmë për misionin e kompanisë së tij Space X në Mars në vitet e ardhshme. Tashmë ne e dimë që SpaceX po zhvillon dhe teston anije kozmike të afta për t’i rezistuar udhëtimit të përafërt prej 174 milion kilometrash në Planetin e Kuq.

2024 ndoshta do të jetë viti, pasi kjo do të jetë kur orbitat e Tokës dhe Marsit rreshtohen më së miri për një udhëtim më të qetë ndërplanetar. Gjithashtu, një kompani private ka të ngjarë të mbikëqyrë këtë përpjekje, jo NASA.

Fiksime të menjëhershme për çrregullime të shëndetit mendor

Në vitin 2013, qeveria e Shteteve të Bashkuara njoftoi Nismën “BRAIN”. Ky program ambicioz kërkon të përshkruaj të gjitha aktivitetet brenda trurit të njeriut.

Ngjashëm me atë se si Projekti Genome çoi në (në atë kohë) trajtime të përparme të tilla si gjenet terapi, hulumtimi rezultues i Iniciativës BRAIN thjesht mund të sigurojë përparime të ngjashme. Shkencëtarët futuristë besojnë se rezultatet e Nismës BRAIN do të çojnë në diagnozën dhe trajtimin revolucionar të çrregullimeve të shëndetit mendor.

(Kosova Sot Online)