Apple ka bërë një iPod sekret për qeverinë në SHBA

  • E.K /
  • 20 gusht 2020 - 09:06
Apple ka bërë një iPod sekret për qeverinë në SHBA

Një ish-inxhinier softuerësh Apple që punoi në iPod pretendon se gjiganti i smartfonit bëri një iPod “top sekret” për qeverinë amerikane.

David Shayer, i cili punoi për kompaninë për 18-vjet, shkroi se në 2005 drejtori i iPod Software i tha atij një “detyrë speciale” me “dy inxhinierë nga Departamenti i Energjisë i SHBA për të ndërtuar një iPod të veçantë”.

Të dy inxhinierët ishin nga Bechtel, një kontraktues mbrojtës i SHBA i cili punonte me Departamentin e Energjisë.

Qëllimi i tyre ishte të ndërtonin një iPod i cili do të ishte në gjendje të drejtonte harduerin personal në një mënyrë që të mos zbulohej.

Sipas Shayer, vetëm katër njerëz në Apple e dinin për ekzistencën e këtij projekti: vetë Shayer, drejtori i iPod Software, nënkryetari i iPod Division dhe nënkryetari i lartë i Hardware.

Inxhinierët ndërtuan një ndarje të fshehur në disk, një rajon i ruajtjes së iPod që mund të menaxhohej veçmas nga përdorimi i tij kryesor.

Duke përdorur atë mashtrim, një person që nuk dyshon mund ta fuste iPod në një kompjuter dhe nuk do të njihej si një pajisje e modifikuar.

Ata gjithashtu ndërtuan një mënyrë për të filluar dhe ndaluar regjistrimin, duke shtuar funksionin në mënyrë të fshehtë në një ekran menyje në preferencat e iPod.

Ai iPod në fjalë ishte një iPod i gjeneratës së pestë, i cili shtoi funksione video në luajtësin muzikor të Apple.

(Kosova Sot Online)