Pakistani mbyll 6 aplikacione takimesh për përmbajtje imorale, kërcënohet edhe TikTok

  • E.K /
  • 03 September 2020 - 08:41
Pakistani mbyll 6 aplikacione takimesh për përmbajtje imorale, kërcënohet edhe TikTok

Pakistani ka bllokuar pesë aplikacione takimesh, përfshirë Tinder dhe Grindr, me arsyetimin se kanë përmbajtje të pamoralshme dhe të pahijshme.

Mbikëqyrësi i telekomit në vend tha të martën se bllokoi hyrjen në Tinder, Tagged, Skout, Grindr dhe SayHi pasi takimet dhe aplikacionet e transmetimit të drejtpërdrejtë ranë pre e ligjeve lokale.

Autoriteti Telekomunikues i Pakistanit tha se kishte lëshuar njoftime për kompanitë duke i këshilluar të hiqnin shërbimet e takimeve dhe përmbajtjen e transmetimit të drejtpërdrejtë në aplikacionet e tyre.

Kompanitë nuk u përgjigjën në kohë dhe për këtë shkak ato u bllokuan sqarojnë autoritetet.

Autoriteti shtoi se mund të “rishikojë” bllokimin nëse aplikacionet u përmbahen ligjeve lokale dhe moderojnë përmbajtjet e pahijshme dhe imorale.

Tinder dhe Grindr janë të njohura në Shtetet e Bashkuara dhe vendet e tjera perëndimore.

Por aplikacionet e takimeve kanë shumë më pak tërheqje në Pakistanin thellësisht konservator dhe fetar.

Tinder u shkarkua 440,000 herë në Pakistan në 12 muajt e fundit krahasuar me 13 milion herë në Shtetet e Bashkuara gjatë së njëjtës periudhë, sipas firmës për analiza të të dhënave Sensor Tower.

Grindr, i cili e përshkruan veten si “aplikacioni më i madh i rrjeteve sociale për njerëzit homoseksualë, bi, trans dhe queer” – u shkarkua 300,000 herë në Pakistan krahasuar me gati 2 milion në Shtetet e Bashkuara në 12 muajt e fundit.

SayHi ishte shkarkuar secili rreth 300,000 herë në Pakistan dhe Skout 100,000 herë në 12 muajt e fundit, sipas Sensor Tower.

Tinder, i cili është në pronësi të Match (MTCH), nuk iu përgjigj menjëherë kërkesës për koment.

Grinder dhe The Meet Group (MEET), i cili zotëron Tagged dhe Skout, gjithashtu nuk iu përgjigjën menjëherë kërkesës për koment.

Mbikëqyrësi i telekomunikacionit i Pakistanit gjithashtu ka kërcënuar të bllokojë TikTok, aplikacionin e njohur për ndarjen e videove, i cili është nën presion të madh edhe në Shtetet e Bashkuara.

Në korrik, autoriteti qeveritar lëshoi ënjë “paralajmërim përfundimtar” për TikTok mbi “përmbajtje imorale, të pahijshme dhe vulgare” të gjetur në aplikacion.

Javën e kaluar, rregullatori tha se ishte takuar me menaxherin e lartë të TikTok dhe vuri në dukje se ndërsa aplikacioni kishte hequr përmbajtje të pahijshme, ai duhet të vendoste përmbajtje më të fortë për t’u siguruar që “materiali i paligjshëm” të mos jetë i arritshëm në Pakistan.

(Kosova Sot Online)