Hakerat mund të hyjnë në shtëpinë tuaj duke dëgjuar tingullin e çelësit në bravë

  • E.K /
  • 07 September 2020 - 08:58
Hakerat mund të hyjnë në shtëpinë tuaj duke dëgjuar tingullin e çelësit në bravë

Shkencëtarët kanë zbuluar një mënyrë për të falsifikuar çelësat duke përdorur regjistrime audio smartphone të tingullit të një dere që hapet.

Studiuesit nga Universiteti Kombëtar i Singaporit kanë botuar një studim të shkruar në letër që tregon se regjistrimet audio të një çelësi që futet në një bravë, sigurojnë informacion të mjaftueshëm për një kompjuter, për të përcaktuar formën e çelësit.

Sistemi funksionon duke analizuar audion e regjistruar në një smartphone dhe duke filtruar zërin për të zbuluar klikimet e kunjave brenda një brave.

Pastaj, ndërton një fotografi virtuale të çelësit të saktë bazuar në klikimet e kyçjes për të vlerësuar modelin e saktë të kreshtave që gjenden në çelës.

Studiuesit thanë që sistemi rregullisht arriti të gjente çelësin e duhur nga një bazë të dhënash me më shumë se 330,000 çelësa të mundshëm në vetëm tre pretendentë.

Tom Van de Wiele, këshilltari kryesor i sigurisë në biznesin e sigurisë kibernetike F-Secure, këshilloi çdo biznes të shqetësohet për metodën e re të falsifikimit të çelësit dhe t’i japin rojeve të sigurisë zinxhirë të zhurmshëm që mund të ndihmojnë për të maskuar tingullin e një dere që hapet.

(Kosova Sot Online)