Një në pesë persona të rritur rrezikohet nga mashtrimet kibernetike

  • E.K /
  • 15 November 2020 - 10:37
Një në pesë persona të rritur rrezikohet nga mashtrimet kibernetike

Një e pesta e të rriturve e kanë vënë veten në rrezik “domethënës” të mashtrimit në internet duke u shpërndarë në media sociale, sipas studimit të ri.

Datat e ditëlindjes, emrat e kafshëve shtëpiake, numrat e telefonit dhe madje adresa e shtëpisë janë ndër detajet personale që zakonisht ndahen nga 2,000 të rriturit e anketuar.

Pavarësisht nga këto pranime të kushtueshme, 29% e të rriturve ende mendojnë se nuk do të bëhen kurrë viktima të mashtrimit në internet.

Hulumtimi, i kryer nga banka Lloyd, zbuloi gjithashtu se 30% e të anketuarve nuk kanë ide nëse të dhënat që ata kanë ngarkuar në platforma të tilla si Twitter dhe Facebook mund t’i lënë ata të prekshëm nga krimi.

Në fakt, një e katërta nuk e dinte kush mund të shihte se çfarë vendosnin në mediat sociale dhe 12% nuk janë në dijeni se si të ndryshojnë cilësimet e privatësisë së llogarisë së tyre për të parandaluar të huajt të shohin ato që postojnë.

Për fat të keq, shifrat e industrisë zbulojnë se ishin rreth 1.4 milion raste të krimit të mashtrimit në internet gjatë gjysmës së parë të vitit 2020 rreth 600 milionë euro humbje financiare.

Mashtruesit janë në gjendje të përdorin detajet që kanë mbledhur nga mediat sociale për t’u përpjekur të gjejnë fjalëkalimet e një individi, në mënyrë që të hakojnë llogaritë e tyre.

Në fakt nga rreth 300 miq që kanë të anketuarit në Facebook, vetëm 28% janë njerëz që i njohin në “jetën reale”

(Kosova Sot Online)