Smartphone-t ju bëjnë nervozë!

  • G.G /
  • 28 nëntor 2020 - 09:16
Smartphone-t ju bëjnë nervozë!

Studimi: Qëndrimi për kohë të gjatë para ekranit shkakton impulsivitet

Kush kalon më tepër kohë para ekranit të smartphone-t ka tendencë të jetë më impulsiv. Kështu rezulton sipas një studimi gjerman dhe të publikuar në revistën shkencore “Plos One” dhe tendenca është më reale në rastin e përdoruesve të tepruar të rrjeteve sociale dhe të videolojërave, aplikacione që ofrojnë gratifikime të përkohshme.

Sipas kërkuesve, çelësi i kësaj varësie qëndron tek të ashtuquajturat çmime, d.m.th. në rastin e rrjeteve sociale janë pëlqimet që krijojnë varësi, ndërsa tek videolojërat bonuset dhe pikët e fituara.

Pikërisht janë këto arsyet që e mbajnë përdoruesin të lidhur pas tyre, pa kuptuar as orët e kaluara para ekranit të smartphone-t, që shpesh i kalojnë 10 orë pa e kuptuar.

Nga studime të mëhershme, është vërtetuar gjatë viteve se personat që bëhen të varur ndaj gratifikimeve të shpejta e afatshkurtra, është sinjal alarmi për sjellje dhe zgjedhje problematike, përveç irritimit më të shpejtë, sikurse rezultoi në këtë studim.

(Kosova Sot Online)