Si ta zbuloni se çfarë di për ju Facebook-u

  • G.G /
  • 15 janar 2021 - 10:59
Si ta zbuloni se çfarë di për ju Facebook-u

Me gati 3 miliardë përdorues aktivë në muaj, Facebook mban skeda për rreth një të tretën e popullsisë së botës.

Pavarësisht nëse e vizitoni çdo ditë apo jo këtë rrjet social (siç bëjnë në fakt 1.82 miliardë njerëz) apo hyni vetëm në RSVP për ngjarje të caktuara, ju duhet të jeni të vetëdijshëm sesa ngatë dhënave tuaja personale po i jepni faqes dhe kompanisë që qëndron pas saj.

Facebook e përdor kryesisht informacionin tuaj për t’ju shërbyer kompanive që reklamojnë produktet e tyre. Ndërsa disa e shohin këtë si ndërhyrje të pakëndshme në jetën private, të tjerët i pranojnë reklamat si koston që duhet të paguajnë për shërbimet dhe mjetet falas që ofron rrjeti.

Kur keni krijuar llogarinë tuaj në Facebook, ju keni futur atje informacionin bazë të profilit tuaj, përfshirë emrin dhe adresën e postës tuaj elektronike. Gjithashtu platforma ju nxiti të shënoni vendndodhjen tuaj, historinë e punës dhe arsimit, si dhe miqtë e të afërmit që keni aktualisht në Facebook.
Por duke vëzhguar sjelljen tuaj në rrjetin e saj, kompania e teknologjisë ka mbledhur shumë më shumë informacion në lidhje me ju dhe zakonet tuaja. Një mënyrë e shpejtë për të kontrolluar saktësisht ato detaje që Facebook i di mbi juështë të vizitoni faqen e cilësimeve (Settings page).

Hapni atë menu dhe zgjidhni opsionin Setting & Privacy, mund të shihni informacionin që i keni dhënë rrjetit social, dhe të përcaktoni se cilat nga këto detajeve duhet t`i lejohet Facebook të ndajë me reklamuesit. Për shembull, klikoni opsionin Your Facebook Information,për t’i kujtuar vetes nëse e keni ndarë apo jome Facebook statusin e marrëdhënies tuaj dhe punëdhënësin tuaj. Klikoni opsionin Ads për të parë temat që kompania mendon se ju pëlqeni dhe jo nga ajo faqe, zgjidhni Ad Settings për të parë se çfarë informacioni përdor Facebook për t’ju shërbyer kompanive reklamuese.

Për të bërë që kompania të mos ju tregojë më reklama bazuar në këto detaje, klikoni Manage Data Used to Show You Ads dhe ç’aktivizoni këtë opsion. Aty nuk keni nevojë të eleminoni detaje të dobishme nga profili juaj, por vetëm të bllokoni reklamat.

Edhe nëse Facebook nuk po ua shet informacionin tuaj reklamuesve, ai mund të jetë duke e mbledhur atë. Për ti bërë reklamat më të rëndësishme, kompania mund të vendosë të dhënat tuaja – gjithçka, nga marka dhe modeli i telefonit tuaj, e deri tek aplikacionet tuaja më të përdorura – që të angazhohen në rregullimin e defekteve dhe përmirësimin e rrjetit social.

Ju mund t’i fshini disa nga këto të dhëna plotësisht, duke shkuar në faqen tuaj të profilit në Facebook (klikoni emrin tuaj në krye të Profile, pastaj klikoni Edit Profile dhe Edit Your About Info).

Ju nuk mund të fshini gjithçka, por mund të fshini gjithsesi detaje të tilla si vendi ku punoni dhe cilën shkollë ndiqni. Megjithatë,nuk do të gjeni asnjëherë çdo detaj të fundit që di Facebook mbi ju. Algoritmet e tij të fshehta bëjnë disa supozime të zgjuara mbi atë se kush jeni, bazuar në profilin tuaj dhe aktivitetin tuaj në platformë.

Facebook i përdor disa nga këto supozime, për t’i kategorizuar njerëzit në grupe që synohen nga reklamuesit. Nuk ka shumë rëndësi nëse këto supozime janë gjithmonë të drejta, për sa kohë që ato e bëjnë në përgjithësi më efikase një platformë reklamuese. Në vitin 2016, “The Washington Post” publikoi një raport mbi 98 lloje të ndryshme të dhënash që Facebook i lidh me identitetin tuaj.

Këto përfshijnë të dhëna të marra nga kompani dhe shërbime të tjera – si për shembull viti në të cilin e keni blerë makinën tuaj, si dhe lloji i kartës së kreditit që zotëroni aktualisht. Gjithsesi, Facebook nuk është një kuti e zezë tërësisht hermetike. Përveç kontrollimit të aktivitetit tuaj të fundit në Activity Log, ju mund të shkarkoni një mori informacionesh, përfshirë komentet dhe fotot që keni postuar në faqet e njerëzve të tjerë, si dhe një histori të hyrjeve tuaja në platformë.

Dikur ka pasur palë të treta, që kërkonin t`a ofronin këtë informacion, dhe të parashikonin se si Facebook mund të gjurmojë dhe interpretojë të dhënat tuaja, si faqja e internetit tashmë e mbyllur Stalkscan dhe Google Self Data. Tanimë, thjesht mund të lundroni në Your Facebook Information, në Facebook, dhe të klikoni opsionin Download Your Information.

Përtej informacionit që lejoni në profilin tuaj dhe modelit të klikimeve tuaja (nga pëlqimet tek komentet e fotove), Facebook mbledh dy të dhëna të tjera kryesore:vendndodhjen tuaj (e përcaktuar përmes smartfonin tuaj), dhe aktivitetin tuaj diku tjetër në internet. Kjo gjë ka disa përparësi. Ju mundëson të kontrolloni vendet, të kërkoni për vende interesante që keni afër, dhe madje të gjeni më lehtë miqtë tuaj. Gjithashtu,i tregon Facebook-ut se ku keni tendencë të rrini më shumë, duke mundësuar një shërbimi më të saktësisë në lidhje me reklamat që ju tregon.

Por nëse ju bezdis, mund t`a çaktivizoni aftësinë e tij për të mbajtur skedarët e vendndodhjes suaj. Arsyeja se përse Facebook ju gjurmon në internet, është e thjeshtë:reklamimi më i mirë. Facebook mund të marrë njoftime kur kaloni kohë në faqe specifike në internet.

(Kosova Sot Online)