Makinat fluturuese po vijnë por sa do të kushtojnë ato?

  • G.G /
  • 23 korrik 2021 - 13:18
Makinat fluturuese po vijnë por sa do të kushtojnë ato?

Ndër ndryshimet kryesore të planifikuara për makinën në vitet e ardhshme, përveç energjisë elektrike dhe drejtimit autonom, do të jenë makinat fluturuese.

Dhe nëse disa vite më parë pamja e tyre dukej si një çështje e largët, zhvillimet e përshpejtuara të viteve të fundit tani i bëjnë ato të duken si diçka që mund të bëhet në një kohë shumë të shkurtër.

Por ka diçka që të gjithë duket se e harrojmë. 

Dhe bëhet fjalë për koston e tyre që do të jetë tepërt, të paktën në fazën fillestare të zhvillimit të tyre.

Komponentët e shumtë dhe kompleksë që janë blloqet e ndërtimit të tyre, të tilla si krahët e palosshëm, motorët jet, tanket e mëdhenj, elektronika e sofistikuar dhe shumë më tepër, do të bëjnë që vlera e tyre të vlerësohet të rritet në të paktën nivelet e Ferrari SF90 Stradale të lartë.

Vlerësimet më optimiste flasin për më shumë se gjysmë milioni euro në SH.B.A. 

Kjo do të thotë që makinat fluturuese do të jenë një mënyrë luksoze dhe lëvizje e shpejtë për shumë pak persona.

 Sigurisht, kostoja e tyre do të ulet me kalimin e kohës, por do të duhet shumë kohë dhe shumë zhvillime të mëdha në teknologjinë e tyre për t’i bërë ato më të arritshme për një audiencë më të gjerë.

Të gjithë kësaj duhet të shtohen faktorë shtesë, siç janë patenta speciale, parkimi, karburantet dhe konsumi i lartë i benzinës, të cilat sipas kompanisë Pentagon Motor Group do t’i shtojnë kostos së makinës fluturuese mbi 60,000 euro çdo vit.

(Kosova Sot Online)