​Rënia e kërkesave për telefona të zgjuar, ja pse është lajm i mirë për blerësit

  • E.K /
  • 27 July 2022 - 09:05
​Rënia e kërkesave për telefona të zgjuar, ja pse është lajm i mirë për blerësit

Në të gjithë botën, 316 milionë telefona inteligjentë u dërguan në tremujorin e dytë ose 9 për qind më pak se në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, për shkak të rënies së kërkesave si rezultat i inflacionit dhe pengesave të tjera ekonomike, raporton kompania analitike Canalys.

Në tremujorin e dytë, rënia e dërgesave të telefonave të zgjuar që ka qenë e pranishme që nga fillimi i vitit ka vazhduar dhe furnitorët, siç theksojnë analistët e Canalys, janë “të detyruar” të rishikojnë portofolin e tyre për shkak të akumulimit të stoqeve në mënyrë që të përmirësimin e rezultatit në pjesën e dytë të vitit.

Megjithatë, pavarësisht rënies së përgjithshme të dërgesave, studiuesit vërejnë se kërkesa për telefonat inteligjentë Apple dhe Samsung është ende e lartë, dhe këta dy furnitorë/prodhues janë ende në dy vendet e para për sa i përket shitjeve, dhe ndër pesë të parët janë vetëm ato që kanë rritur pjesën e tyre të tregut.

Samsung është ende numër një në botë dhe pas tremujorit të dytë 2022 mban pjesën më të madhe të tregut sa i përket dërgesave me 21 për qind që është një rritje nga 18 për qind nga i njëjti tremujor 2021, ndërsa i dyti është Apple me një pjesë e tregut prej 17 për qind, gjithashtu e rritur, nga 14 për qind më 2021.

Ndër pesë furnizuesit kryesorë janë edhe Xiaomi, Oppo dhe Vivo, të cilët të gjithë arritën një rënie në pjesën e tregut, kështu që pjesa e Xiaomi ra nga 17 për qind e vitit të kaluar në 14 për qind, Oppo nga 11 në 10 për qind dhe Vivo nga 10 në 9 për qind.

Analistët e Canalys komentojnë gjithashtu mbi furnizimin e telefonave të rangut të mesëm dhe të çmimeve që grumbullohen në inventar pasi konsumatorët me inflacion të kufizuar i zhvendosin blerjet në pajisje me çmime më të ulëta dhe shitësit pritet të rrisin promovimet dhe ofertat speciale në muajt e ardhshëm për të inkurajuar shitje më të mira edhe para periudhës së shitjeve të festave afër fundit të vitit.

“Rënia e kërkesës është një shqetësim i madh për të gjithë zinxhirin e furnizimit të telefonave të zgjuar. Megjithëse inventarët e komponentëve dhe presionet e kostos po lehtësohen, shqetësimet mbeten brenda logjistikës dhe prodhimit, të tilla si shtrëngimi i ligjeve të importit në disa tregje në zhvillim dhe procedurat doganore që vonojnë dërgesat. Prandaj, bashkëpunimi i ardhshëm midis furnitorëve dhe kanaleve të shitjes për të monitoruar kërkesën dhe inventarin do të jetë jetik për të gjithë në atë zinxhir," thotë analisti Toby Zhu.

(Kosova Sot Online)