Veturat elektrike po bëhen më të shtrenjta

  • G.G /
  • 18 August 2022 - 11:41
Veturat elektrike po bëhen më të shtrenjta

Ndërsa inflacioni në Gjermani është jashtëzakonisht i lartë, veturat e reja elektrike po rriten në çmim më shpejt se ato me motorë me djegie të brendshme, sipas një sondazhi.

ADVERTISING

Çmimi i katalogut të 15 veturave elektronike më të njohura në gusht ishte 14.5 për qind më i lartë se një vit më parë, që nënkuptonte një rritje mesatare të çmimit prej 5,385 euro, deklaroi Qendra për Kërkime Automobilistike.

Çmimet e automjeteve më të shitura me lëndë djegëse fosile u rritën në të njëjtën kohë me 12.5 për qind.

Handelsblatt ishte i pari që shkroi për diferencën e çmimeve të martën. Shteti përdori subvencione për të reduktuar diferencën e çmimeve midis makinave elektronike më miqësore me mjedisin dhe atyre me motorë konvencionalë.

Subvencionet për hibridet plug-in përfundojnë në fund të vitit dhe modelet që janë ende në magazinë po shiten me zbritje relativisht të mëdha.

Eksperti i automobilave Ferdinand Dudenhoffer pret rritje të mëtejshme të çmimeve për shkak të kostove më të larta të prokurimit të gjysmëpërçuesve dhe lëndëve të para specifike, për shembull në prodhimin e baterive.

Stimujt e qeverisë, tha ai, nuk janë të mjaftueshme për të ndaluar çmimet. Deri në vjeshtën e vitit të ardhshëm, tha Dudenheffer, do të shpenzohen 2.5 miliardë euro nga buxheti federal, që do të thotë se tregu, veçanërisht për makinat elektrike të vogla dhe kompakte, do të shembet.

Askush, tha ai, nuk do të shpenzojë 35 mijë euro për një veturë të vogël me bateri për shkak të infeksionit. Qeveria dhe Ministri i Ekonomisë Robert Habeck (Habeck) janë, si të thuash, duke shkëputur makinat elektronike, tha Dudenheffer.

Kur bëhet fjalë për makinat luksoze, klientët e tyre janë më pak të ndjeshëm ndaj ndryshimeve të çmimeve dhe paguajnë nga xhepat e tyre.

(Kosova Sot Online)