Shkencëtarët japonezë përpiqen t’i mësojnë robotët të “qeshin në kohën e duhur”

  • E.K /
  • 21 September 2022 - 09:07
Shkencëtarët japonezë përpiqen t’i mësojnë robotët të “qeshin në kohën e duhur”

Kushdo që ka ndarë një të qeshur me një mik e di se sa thellësisht lidhës mund të jetë humori.

Andaj, është e arsyeshme që “shokët tanë” të ardhshëm robotë të kenë një shans më të mirë për të fituar besimin dhe dashurinë tonë nëse mund të qeshin me ne.

Kjo është arsyeja pse studiuesit japonezë po përpiqen t’i mësojnë robotët të qeshin në kohën e duhur dhe në mënyrën e duhur.

Rezulton se trajnimi i një AI për të qeshur nuk është aq i thjeshtë.

“Sistemet që përpiqen të imitojnë bisedat e përditshme ende luftojnë me nocionin se kur duhet të qeshni”, thuhet në një studim të botuar të enjten në revistën Frontiers in Robotics and AI.

Studimi detajon kërkimin e ekipit për zhvillimin e një sistemi bisedor të AI, i fokusuar në të qeshurën e përbashkët për ta bërë më të natyrshme bisedën midis njerëzve dhe robotëve. 

(Kosova Sot Online)