Plus dhjetëra miliarda të tjerë: Microsoft shënon rritje spektakolare të vlerës së tregut, pas punësimit të ish-shefit të OpenAI, Sam Altman

  • E.K /
  • 21 November 2023 - 08:56
Plus dhjetëra miliarda të tjerë: Microsoft shënon rritje spektakolare të vlerës së tregut, pas punësimit të ish-shefit të OpenAI, Sam Altman

Pas “trazirave” në OpenAI, kompania që duket se ka gjetur veten më së miri është Microsoft.

Kjo pasi që, sipas mediave të huaja, Microsoft ka siguruar CEO e larguar Sam Altman dhe stafin thelbësor.

Dhe siç thuhet më tej, ky nuk është përfitimi i vetëm, pasi një gjë ka rritur vlerësimin për Microsoft.

Kështu, aksionet e Microsoft përjetuan një rritje, duke u rritur deri në 2 për qind për të arritur një rekord të lartë, duke demonstruar reagimin pozitiv të tregut ndaj punësimeve strategjike nga OpenAI.

Me këtë, kompania vlerësohet të ketë shtuar rreth 30 miliardë dollarë në vlerën e saj të tregut.

Madje, sipas llogaritjeve të Fortune, Microsoft ka shtuar 63 miliardë dollarë në kapitalizimin e tij të tregut që nga mbyllja e së premtes.

“Microsoft ka qenë në gjendje të kthejë një krizë në një mundësi me punësimin e Sam Altman dhe Greg Brockman”, ka thënë Gil Luria, analist i lartë i softuerit.

Kujtojmë se largimi i dyshes nuk është zhvillimi i vetëm në OpenAI.

Një letër nga rreth 500 punonjës të OpenAI, që kërcënojnë se do të largohen nëse Altman dhe Brockman nuk rivendosen në detyrë, i shton një shtresë tjetër historisë.

Dinamika e vlerësimit jo vetëm që ndikon në OpenAI, por gjithashtu e pozicionon Microsoft-in si një lojtar kyç në formësimin e së ardhmes së inteligjencës artificiale. 

(Kosova Sot Online)