Pse është një lajm i mirë që robotët po bëhen më të zgjuar?

  • A.P /
  • 23 June 2024 - 09:29
Pse është një lajm i mirë që robotët po bëhen më të zgjuar?

Robotët po vijnë! Në fantashkencë, kjo është zakonisht një paralajmërim ogurzi. Në botën reale, është një parashikim – dhe një parashikim i mirëpritur. Fusha e robotikës ka bërë përparim mbresëlënës vitin e kaluar, pasi studiuesit në universitete dhe industri kanë aplikuar përparime në inteligjencën artificiale (AI) në makineri. E njëjta teknologji që mundëson chatbot si Chatgpt të zhvillojnë biseda, ose sisteme si dall-e për të krijuar imazhe me pamje realiste nga përshkrimet e tekstit, mund t’u japë robotëve të të gjitha llojeve një përmirësim dramatik të trurit.

 

Si rezultat, robotët po bëhen më të aftë, më të lehtë për t’u programuar dhe në gjendje të shpjegojnë se çfarë po bëjnë. Investitorët po grumbullohen në startup-et e robotikës. OpenAI, krijuesi i Chatgpt, i cili hoqi dorë nga robotët disa vite më parë, ka ndryshuar mendje dhe ka filluar të punësojë një ekip të ri robotik. Kur u soll në botën fizike, ai i patrupëzuar më parë tani duket se ka një potencial të jashtëzakonshëm.

Robotët mund të frymëzojnë frikë. Qeniet njerëzore janë trajnuar që nga lindja nga Hollivudi që të kenë frikë prej tyre – mishërimi i fundit i përrallës së lashtë të shpikësit që humbet kontrollin e krijimit të tij. Dhe edhe nëse robotët nuk janë fjalë për fjalë makinat vrasëse të filmave “Terminator”, ata mund të vrasin punët me pagesë të mirë në fabrika dhe magazina. Megjithatë, përparimet e fundit në robotikë do të sjellin përfitime reale dhe thelbësore.

Njëra është se modelet e reja “multimodale” të AI kombinojnë të kuptuarit e gjuhës dhe vizionit me të dhënat nga sensorët robotikë dhe aktivizuesit. Kjo bën të mundur trajtimin e robotëve duke përdorur fjalë të zakonshme. Ju mund të pyesni një robot se çfarë është në gjendje të shohë ose t’i thoni të “marr frutin e verdhë”. Modele të tilla në fakt u japin robotëve një shkallë sensi të përbashkët—në këtë rast, duke ditur se një banane aty pranë është një lloj fruti i verdhë. Dhe si një chatbot, një roboti mund t’i thuhet të modifikojë sjelljen e tij thjesht duke ndryshuar një mesazh teksti, diçka që më parë do të kërkonte riprogramim të hollësishëm.

Një përfitim tjetër është se modelet e reja u mundësojnë robotëve të shpjegojnë arsyetimin pas veprimeve të tyre. Kjo është e dobishme kur ata sillen në mënyra të papritura ose të padëshiruara. Për sa kohë që truri i robotëve nuk është kuti të zeza të padepërtueshme, programimi dhe korrigjimi i tyre është mjaft i thjeshtë. Modelet e reja kanë gjithashtu më pak gjasa të halucinojnë sepse perceptimi i tyre bazohet në vëzhgimet e botës dhe ata synojnë të sigurojnë që realiteti njohës dhe fizik të përputhen. Kjo i bën ata më të sigurt dhe më të besueshëm.

Dhe një përfitim tjetër është se robotët po përmirësohen në të mësuarit shpejt përmes imitimit dhe në përgjithësimin nga një aftësi në tjetrën. Kjo hap derën për robotët që të largohen nga fabrikat dhe magazinat. Disa kompani dhe grupe kërkimore po përdorin modelet më të fundit të AI për të ndërtuar robotë humanoidë, mbi bazën se pjesa më e madhe e botës, ndryshe nga një linjë montimi, është projektuar që njerëzit të lëvizin brenda. Tregjet e punës në të gjithë botën e pasur janë të ngushta—dhe duke u shtrënguar me kalimin e moshës së shoqërive. Përveç rritjes së produktivitetit ndërsa fuqia punëtore zvogëlohet, robotët më të aftë mund të gatuajnë dhe pastrojnë dhe të kujdesen për të moshuarit dhe nevojtarët.

Ekonomitë e përparuara do të kenë nevojë për më shumë automatizim nëse duan të ruajnë standardet e tyre të jetesës. Koreja e Jugut, Japonia dhe Kina janë të gjitha në pesë vendet e para me më shumë robotë për çdo punëtor prodhues. Nuk është rastësi që edhe ata po plaken me shpejtësi. Pa robotë për të ndihmuar, më shumë njerëz mund të duhet të punojnë më gjatë dhe të dalin në pension më vonë. Në vitet e ardhshme, qëndrimet mund të kthehen nga frika nga ardhja e robotëve në dëshirën që ata të mbërrinin këtu më shpejt.

(Kosova Sot Online)