Ja vendi më i sigurt për t’u ulur në veturë në rast aksidenti

  • A.P /
  • 08 July 2024 - 14:50
Ja vendi më i sigurt për t’u ulur në veturë në rast aksidenti

Gjermanët bënë një analizë që zbuloi rezultate paksa të ndryshme nga sa pritej.

Është një mendim përgjithësisht i pranuar se ulësja e pasme, veçanërisht në të djathtë, është vendi më i sigurt në automjet. Por hulumtimi i aksidenteve nga Shoqata Gjermane e Siguruesve të Aksidenteve (UDV) ofron njohuri të reja.

 

Analiza në fillim tregon se vetëm dhjetë për qind e të lënduarve në aksidente trafiku janë ulur në ulësen e pasme. Megjithatë, ky numër duhet marrë me pak kripë, sepse në shumicën e udhëtimeve ulëset e pasme janë bosh.

UDV-ja thekson se në aksidente rreth 70 për qind e lëndimeve në ulëset e pasme kanë qenë po aq të rënda sa ato të përparme. Në rreth 20 për qind të rasteve, lëndimet kanë qenë më të rënda, raporton t-online.

Cilat janë arsyet?

Kjo i atribuohet faktit se pasagjerët e ulëseve të pasme shpesh nuk janë të frenuar siç duhet ose janë ulur në pozicione që rrisin rrezikun e lëndimit në rast aksidenti.

Një arsye tjetër për rritjen e rrezikut të lëndimeve të ulëseve të pasme është cilësia e dobët e pajisjeve të sigurisë.

Ndërsa paratensionuesit e rripave të sigurimit, kufizuesit e forcës së rripave të sigurimit dhe jastëkët e ajrit janë zakonisht pajisje standarde në ulëset e përparme, këto veçori sigurie shpesh ofrohen vetëm si opsion në ulëset e pasme.

Ana e shoferit është përgjithësisht vendi më i sigurt në një makinë, sepse shumë sisteme sigurie janë krijuar për të mbrojtur shoferin.


(Kosova Sot Online)