Kur 19 vjeçari Ahmet Bej Mati (Zogu), një ndër personalitetet më të vlerësuara në Shqipërinë qëndrore dhe armik i betuar i Esat Pashë Toptanit mori drejtimin e Tiranës në emer të Princ Vidit - Le Temps (1914)

  • 08 janar 2020 - 21:51
Kur 19 vjeçari Ahmet Bej Mati (Zogu), një ndër personalitetet më të vlerësuara në Shqipërinë qëndrore dhe armik i betuar i Esat Pashë Toptanit mori drejtimin e Tiranës në emer të Princ Vidit - Le Temps (1914)

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 8 Janar 2020

“Le Temps” ka botuar, të enjten e 18 qershorit 1914, në faqen n°6, një shkrim në lidhje me cilësitë (aftësitë) e Ahmet Zogut, kur ai ishte vetëm një 19 vjeçar, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

Ahmet beu në Tiranë

Image

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Vjenë, 17 qershor.

Sipas një shkrese që na ka ardhur këtu, Ahmet bej Mati, i cili marshoi me 1.500 ushtarë kundër Tiranës, mori drejtimin e këtij qyteti në emër të princit të Shqipërisë.

Ahmet bej Mati është një ndër personalitetet më të vlerësuara në Shqipërinë qendrore, mysliman dhe armik i betuar i Esat Pashës.

Pasi hyrjes së tij në qytet, shumë prej kryengritësve të çarmatosur e deklaruan veten në favor të princit.

Ahmet bej Mati i kërkoi princit të akordonte një amnisti.

https://www.darsiani.com/la-gazette/kur-19-vjecari-ahmet-bej-mati-zogu-nje-nder-personalitetet-me-te-vleresuara-ne-shqiperine-qendrore-dhe-armik-i-betuar-i-esat-pashe-toptanit-mori-drejtimin-e-tiranes-ne-emer-te-princ-vidit-le-temps-1914/

(Kosova Sot Online)