Jeni kuriozë? Ja çfarë mësojnë foshnjat kur janë ende në barkun e nënës

  • G.G /
  • 30 nëntor 2020 - 11:06
Jeni kuriozë? Ja çfarë mësojnë foshnjat kur janë ende në barkun e nënës

Shkencëtarët kanë zbuluar se njerëzit mësojnë disa gjëra edhe para se të lindin, raporton “Bright Side”.

Përjetimi i shijeve

Profesor Peter Hepper nga “Universiteti i Mbretëreshës” në Belfast pyeste veten nëse mund të pëlqesh ndonjë ushqim edhe para lindjes. Ai kreu një studim ku nënat ose hëngrën, ose prenë hudhër. Rezultatet ishin mjaft interesante, pasi fëmijët e lindur nga nëna nga grupi i parë shijuan vaktet me hudhër edhe në moshën 8-9 vjeç.

E njëjta gjë vlen edhe për lëngun e karotës: foshnjave 5 dhe 6-muajshe, nënat shtatzëna që e pinë atë, u pëlqente shumë. Hepper thotë se ndoshta është mënyra se si fëmijët i njohin prindërit e tyre: ata përjetojnë të njëjtën shije si në mitër.

Dëgjimi i tingujve

Një grup shkencëtarësh nga Finlanda bënë një eksperiment ku dy grupe grash shtatzëna ose dëgjonin ninulla çdo ditë, ose nuk dëgjonin asgjë. Rezultati ishte që foshnjat nga grupi i parë reaguan ndaj këngëve ndërsa grupi tjetër i foshnjave ishte indiferent. Studiuesit arritën në përfundimin se i pari duhet të ketë mësuar ninullat gjatë qëndrimin në barkun e nënës.

Njohja e fjalës

Athena Vouloumanos, një psikologe nga “Universiteti i Neë York-ut”, krahasoi reagimet e foshnjave të porsalindura ndaj të folurit dhe tingujve njerëzorë dhe zbuloi se foshnjat reagojnë ndaj të folurit. Ato reagojnë edhe më shumë kur dëgjojnë gjuhën e tyre amtare.

Hulumtimi ndihmoi në vërtetimin e një koncepti të rëndësishëm: mjedisi i mirë akustik është një domosdoshmëri për foshnjat që nuk kanë lindur ende dhe për fëmijët e lindur para kohe, pasi ata mund të kenë çrregullime të të folurit nëse nuk dëgjojnë mjaftueshëm komunikim midis njerëzve.

(Kosova Sot Online)