Testi psikologjik i origjinës tënde emocionale

  • E.K /
  • 23 shkurt 2021 - 08:49
Testi psikologjik i origjinës tënde emocionale

Në këtë test jepen disa figura që kanë dy simbole, e para lidhet me botën e jashtme dhe e dyta me botën e brendshme. Fillimisht, për secilin prej nesh, bota e jashtme përfaqësohet nga familja. Kur vijmë në botë nuk dimë asgjë përveç asaj që prindërit tanë na transmetojnë. Është në bazë të “asaj që prindërit tanë na transmetojnë” se bota jonë e brendshme është strukturuar. Vetëm duke u rritur, bota jonë e jashtme ndryshon (dhe po ashtu edhe ajo e brendshme), por nganjëherë ajo mbart në vetvete një bagazh paraardhës që bëhet pothuajse i pazëvendësueshëm.

Sa ndikon origjina në jetën tuaj?

Sa u falsifikua bota juaj e brendshme nga familja juaj e origjinës? Me testin psikologjik të origjinës emocionale duam të përpiqemi t’ju jap një përgjigje. Zgjidhni figurën që tërheq më shumë vëmendjen tuaj dhe lexoni profilin përkatës.

Si gjithmonë, ju kujtoj se testet psikologjike-këshilluese shfrytëzojnë simbolikën psikoanalitike, por që në asnjë mënyrë nuk përfaqësojnë një konsultë profesionale.

Rrathët koncentrikë

Imazhi karakterizohet nga një asimetri e qartë e rrathëve qendror. Rrethi më i madh, i cili i përfshin të gjithë, përfaqëson botën (mjedisin e jashtëm) ndërsa rrethi më i vogël dhe më i brendshëm përfaqëson unin. Mjedisi i jashtëm karakterizohet nga një numër i madh i vijave të drejta dhe elementeve të theksuar. Këto përfaqësojnë konstelacionin e peripecive që ju është dashur të përballeni në jetë, një seri e pafund vështirësish, suksesesh dhe dështimesh: jeta juaj karakterizohet nga “periudha po” dhe “periudha jo”… megjithatë, edhe “periudhat po” janë përballur me shumë përpjekje.

Bërthama më e brendshme është e mbështjellë me një seri rrathësh “të zbrazët”, disa forca të blinduara që duhej t’i ndërtonit rreth jush për të mbrojtur dhe rikrijuar veten. Ngjarjet e shumta në jetën tuaj, në fakt, ju kanë detyruar të ndryshoni disa herë, gjë që e bëtë sepse keni një dëshirë të madhe të dukeni (kjo është arsyeja pse thelbi i brendshëm nuk është saktësisht në qendër!).

Elefanti

Figura e elefantit propozon një botë të jashtme simbolike me trungun e saj ndërsa syri përfaqëson veten tuaj. Maja e trungut është në drejtim të syrit dhe kjo është shumë emblematike. Ju ndoshta keni pasur prindër kontrollues dhe ndërhyrës ashtu si partnerët tuaj romantikë kanë qenë posesivë.

Një aspekt tjetër i papërfillshëm është veshi i elefantit i cili duket se kundërshton plotësisht vijën e botës së jashtme. Në jetën tuaj (dhe akoma edhe sot) keni dashur të jeni të pavarur, të merrni përsipër frenat e jetës tuaj për tu shkëputur nga një sistem familjar që keni filluar të ndiheni të shtrënguar.

E keni ndjerë të nevojshme të shkëputeni nga modelet e vjetra jofunksionale për të arritur një ndjenjë krejtësisht të re të lirisë. Rruga juaj e jetës ju ka bërë që të jetoni gjithçka në një mënyrë të zhgënjyer dhe ju e keni kuptuar që për të ecur përpara duhet të shkëputeni nga problemet.

Duart dhe rrathët

Përsëri rrethi më i jashtëm përfaqëson botën e jashtme dhe rrethi më i brendshëm përfaqëson veten tuaj. Ndryshe nga imazhi i rrathëve koncentrikë, në këtë ekziston një element shtesë: duart mikpritëse. E tashmja juaj kushtëzohet fuqimisht nga një ngjarje e së kaluarës, një përvojë e fortë që shkon shumë përtej dinamikës klasike të familjes (një pikëllim, një sëmundje, një divorc, një lëvizje), kjo ngjarje ndoshta ishte përjetuar midis fëmijërisë dhe adoleshencës. Kjo përvojë ju ka çuar në mosbesim dhe ju ka shtyrë të krijoni një pengesë (rrethi i dytë që mbyll thelbin) për tu distancuar nga të tjerët. E keni të vështirë të lidheni me të tjerët dhe vështirë se jepni besimin tuaj të plotë. Ju preferoni të jeni vetvetja dhe duhet të ndiheni të sigurt. Nuk ju pëlqen të dilni nga zona juaj e rehatisë dhe jeni shumë racionalë.

E mira dhe e keqja

Ndryshe nga imazhet e tjera të bëra me vija të lakuara, këtu kemi një tetëkëndësh dhe vija të mprehta të gjitha të ndara nga njëra-tjetra. Tetëkëndëshi dhe drejtkëndëshat paraqesin botën e jashtme ndërsa simboli yin yang përfaqëson një unitet shumë kompleks.

Tetëkëndëshi përfaqëson ambivalencën, ju jeni rritur në një mjedis me pak pika referimi. Në fëmijërinë tuaj, ajo që sot mund të ketë siguruar ndëshkim, e nesërmja mund të ketë qenë një gjest për tu lavdëruar… shifrat prindërore ishin mjaft çorientuese. Ambivalenca është gjithashtu e dukshme në drejtkëndëshat e vizatuar në një mënyrë krejtësisht të shkallëzuar dhe pa simetri. Një lojë rreshtash pa asnjë logjikë, pa asnjë referencë.

Edhe vetë yin yang propozon dy të kundërta, të mirën dhe të keqen. Në jetë, ju është dashur të mësoni vetë ndryshimin midis së drejtës dhe së gabuarës. Në mënyrë të ngjashme, ka pjesë që ju i refuzoni dhe thjesht nuk mund t’i pranoni… megjithatë, duke mos i pranuar ato, nuk mund t’i ndryshoni! Mos harroni se vetëm duke pranuar atë që është “e keqe” mund të përballeni me ndryshimet më të mëdha.

Dora dhe syri

Bota e jashtme përfaqësohet nga dora dhe syri përfaqëson unin. Kjo foto është shumë komplekse, megjithatë, në këtë lojë me linja të ndërlikuara, vetja është e përcaktuar mirë dhe e strukturuar, duke treguar një personalitet të fortë dhe elastik, të integruar mirë në kontekstin e tij të jashtëm. Familja juaj ka arritur t’ju ofrojë një edukim të mirë emocional. Ju mund të menaxhoni ngarkesa të mëdha stresi, jeni tolerant ndaj botës së jashtme dhe jeni në gjendje të ndiqni qëllimet tuaja. Sigurisht, nuk ka mungesë të vështirësive në jetën tuaj, por ju keni mësuar se si të hapni krahët për t’i përballuar ato më mirë.

Gishtat përfaqësojnë një elasticitet të fortë, të gatshëm për të kapur mundësi ose për të lëshuar atë që ju bën të sëmureni. Ju e dini se si ta lëshoni kontrollin në situata stresuese. Pavarësisht emancipimit tuaj emocional, ju mbeteni shumë të lidhur me të kaluarën dhe familjen tuaj.

Shqiponja

Kjo është krejtësisht ndryshe nga të gjitha të tjerat: është një tërësi e plotë! Bota e brendshme dhe bota e jashtme bashkohen. Ju jeni një person i lidhur fort me të kaluarën që mbart shumë faj dhe lëndon brenda (të gjitha skajet e figurës janë të theksuara). Bishti dhe kthetrat përfaqësojnë origjinën tuaj. Krahët, të cilët përfaqësojnë të ardhmen, janë drejtuar, kjo do të thotë që zgjedhjet tuaja të tanishme që ju projektojnë në të ardhmen përcaktohen nga përvojat tuaja të së kaluarës, sikur fati juaj të ishte shkruar tashmë. Krahët e shtrirë që dominojnë në imazh tregojnë një dëshirë të fortë për të dalë, për të thyer formën… megjithatë ndiheni të mbërthyer dhe të ankoruar në të kaluarën (kthetrat).

Sqepi i shqiponjës përballet me të majtën, e majta simbolizon të kaluarën. Fatkeqësisht, ju nuk keni qenë në gjendje të falni padrejtësitë e vuajtura për të cilat akoma mbani mëri. Familja juaj e origjinës nuk ju dha mjetet për të besuar në jetë dhe në veten tuaj: ju nuk besoni në burimet tuaja dhe ky është kufizimi juaj më i madh.

(Kosova Sot Online)