Kuptimi i secilit simbol në etiketat e larjes në rroba

  • E.K /
  • 07 maj 2022 - 09:34
Kuptimi i secilit simbol në etiketat e larjes në rroba

Kur lani rrobat, është joshëse të pretendoni se injoranca është lumturi dhe të shpërfillni simbolet ngatërruese të rrobave në etiketën e kujdesit.

Por sapo të dini kodin sekret, ato simbole janë të lehta për t’u kuptuar dhe do t’ju pengojnë të zvogëloni një pulovër të preferuar ose të prishni jorganin tuaj. Ju gjithashtu duhet të shihni simbolet të shfaqen në të njëjtin rend në çdo etiketë kujdesi, pavarësisht se çfarë thonë ato

Forma e vaskës tregon udhëzimet e larjes, e ndjekur nga një trekëndësh që ju tregon se çfarë të bëni me zbardhuesin.

Një simbol katror ju tregon se si ta thani artikullin, ndërsa një hekur tregon pikërisht këtë – udhëzimet e hekurosjes. Ju gjithashtu mund të shihni simbolin “kujdes i veçantë”, një rreth, i përdorur vetëm ose në lidhje me forma të tjera.

“Shtimi i vijave, pikave dhe shenjave të tjera modifikon këto simbole bazë dhe shton informacion”, shpjeguan ekspertët në HowStuffWorks.

“Për shembull, një X i madh përmes një simboli e mohon atë ose ofron një paralajmërim, ndërsa një simbol bosh shpesh nënkupton që çdo version i asaj që përfaqëson simboli është në rregull për t’u përdorur”.

Pikat brenda udhëzimeve të larjes, tharjes dhe hekurosjes tregojnë temperaturën që duhet përdorur. Kur bëhet fjalë për tharjen dhe hekurosjen, do të shihni një pikë për të treguar “të ftohtë”, dy për “mesatare” dhe tre për “të nxehtë”.

Ka një shkallë paksa të ndryshme për udhëzimet e larjes. Do të shihni një deri në gjashtë pika që tregojnë një sërë temperaturash. “Një simbol bosh tharëse lejon çdo nxehtësi, ndërsa një rreth i mbushur do të thotë pa ngrohje”, shtuan ekspertët. “Disa etiketa përdorin një dorë të vogël për të nënkuptuar larjen e duarve”.

Së bashku me trekëndëshin e hapur (“zbardhues sipas nevojës”) dhe trekëndëshin me një X përmes tij (“mos përdorni zbardhues”), mund të shihni gjithashtu një simbol të tretë të trekëndëshit në rroba dhe tekstile. Trekëndëshi me dy vija diagonale brenda tregon “Jo klor, zbardhues sipas nevojës”. Kushtojini vëmendje dy vendosjeve të ndryshme të simboleve X në një hekur.

Një X mbi pjesën e poshtme të hekurit do të thotë “mos hekuros me avull”, ndërsa një X në të gjithë ikonën do të thotë pa hekurosje, pikë. Nëse shihni një rreth kudo në etiketë, dorëzojini artikujt profesionistëve.

Këto artikuj mund të pastrohen kimik dhe një pastrues profesionist mund të interpretojë çdo simbol shtesë që mund të përmbajë rrethi.

(Kosova Sot Online)