Gratë duhet të ushtrohen në mëngjes dhe burrat gjatë natës

  • G.G /
  • 11 June 2022 - 10:23
Gratë duhet të ushtrohen në mëngjes dhe burrat gjatë natës

Ushtrimi mund të jetë më i mirë për gratë në mëngjes nëse duan të djegin yndyrën, ndërsa burrat përfitojnë më shumë nga stërvitja gjatë natës.

Studimi, duke përfshirë njerëz relativisht të aftë të moshës 25 deri në 55 vjeç, zbuloi se gratë që ushtroheshin në mëngjes humbën mesatarisht 10 për qind të yndyrës rreth mesit të tyre. Kjo krahasuar me vetëm 3 për qind të yndyrës së barkut të humbur te gratë që ushtroheshin në mbrëmje. Ndërsa gratë nuk humbën peshë në përgjithësi, ato humbën yndyrën e barkut, e cila mund të mbështillet rreth organeve të brendshme të trupit dhe të jetë e keqe për shëndetin. Femrat që ushtroheshin në mëngjes panë një ulje më të madhe të presionit të gjakut sesa ato që ushtroheshin më vonë. Kjo mendohet të jetë shkaktuar nga një reduktim në ngurtësinë e enëve të tyre të gjakut, por mund të jetë nxitur nga ushtruesit e mëngjesit që kanë presion pak më të lartë të gjakut për të filluar.

Ndërkaq, burrat ishin dukshëm më pak të lodhur kur ushtroheshin gjatë natës, kishin presion më të ulët të gjakut dhe dukej se nga analiza e frymëmarrjes së tyre të nxjerrë digjnin më shumë yndyrë. Ndërsa meshkujt që ushtroheshin gjatë natës nuk kishin më pak yndyrë trupore, autorët e studimit sugjerojnë se kjo mund të ndodhë për një periudhë më të gjatë.

(Kosova Sot Online)