Të mirat shëndetësore që vijnë nga përqafimi!

  • G.G /
  • 22 June 2022 - 10:34
Të mirat shëndetësore që vijnë nga përqafimi!

Përqafimi ka një efekt relaksues dhe qetësues te njerëzit. Përqafimet janë në fakt të mira për shëndetin tuaj dhe shkenca tregon pse përqafimet dhe prekjet janë terapeutike.

Jo të gjithëve u pëlqen të përqafohen por në përgjithësi, kontakti fizik mund të zvogëlojë në mënyrë efektive nivelin tuaj të stresit dhe të rrisë disponimin tuaj. Ndjenjat e vetmisë dhe përjetimi i stresit kronik mund të jenë të dëmshme.

Përqafimet ulin kortizolin, i cili quhet “hormoni i stresit”, në trupin tuaj. Përqafimet ulin edhe presionin e gjakut dhe rrahjet e zemrës. Në të njëjtën kohë, një përqafim i ngrohtë me një anëtar të familjes ose mik do të forcojë gjithashtu nivelin e neurotransmetuesve si dopamina në sistemin tuaj. Dopamina është “hormoni i lumturisë”.

A mund të kenë përfitime pozitive përqafimet nga një i huaj? Në një studim të botuar së fundmi , prekja dhe përqafimi treguan rezultate pozitive edhe kur të huajt përqafoheshin. Përqafimet reduktuan stresin dhe kishin efekte qetësuese.

Përqafimet vepruan si një lloj sinjali për sigurinë. Edhe prekja dhe përqafimi reduktuan frikën dhe stresin dhe u dhanë pjesëmarrësve një ndjenjë se gjithçka ishte mirë.

Të qenit i përqafuar nga një partner romantik ka të ngjarë të jetë edhe më i këndshëm sesa një përqafim nga një i huaj. Përqafimet rrisin mirëqenien. Të qenit i përqafuar na ngre humorin. Nëse ndiheni të izoluar ose po kaloni një kohë të vështirë, një përqafim çliron endorfinë.

Marrja e një përqafimi në një ditë konflikti me dikë na bën të ndihemi mirë.

(Kosova Sot Online)