Ja përse nuk rekomandohet të bëni maska shtëpie në fytyrën tuaj

  • G.G /
  • 25 June 2022 - 09:57
Ja përse nuk rekomandohet të bëni maska shtëpie në fytyrën tuaj

Thjesht një shfletim i shpejtë nëpër rrjete sociale do të zbulojë shumë dezinformata, gënjeshtra dhe marketing në përpjekje për “kujdes natyral të lëkurës” duke besuar se sa më natyral të jetë përbërësi, aq më i sigurt është për t’u vendosur në lëkurë.

Mes shumë tendencave të tjera natyrale të kujdesit të lëkurës, janë maskat e fytyrës DIY në rrjetet sociale po na vërshojnë me “receta”.

Tani, në vend që t’u besojmë kimistëve të licencuar kozmetikë për të formuluar produkte për lëkurën tonë, ne kemi vendosur që ushqimi i thjeshtë do të bëjë një punë më të mirë në të.
Këto shpesh përfshijnë vajra gatimi si vaji i ullirit, vaji i kokosit, vaji i farës chia, erëzat, aditivët e ushqimit, frutat, perimet, salcat e sallatave dhe gjëra të tjera që zakonisht i vendosim në ushqim dhe në stomak.

Eshtë e panevojshme të thuhet, e gjithë kjo tingëllon paksa qesharake, megjithatë, gjithnjë e më shumë njerëz po kërkojnë një përzierje “të shëndetshme” në kuzhinën e tyre dhe jo një produkt për kujdesin e lëkurës të formuluar në mënyrë adekuate në një laborator.
Por në fakt është shumë e lehtë për të parë tërheqjen e këtyre maskave shtëpiake në dukje të padëmshme dhe “produkteve” të tjera për kujdesin e lëkurës.

Së pari, është tepër logjike të mendosh “nëse është mjaft e mirë për t’u ngrënë dhe ka shumë vitamina dhe lëndë ushqyese të dobishme, atëherë duhet të jetë mjaft e mirë për t’u aplikuar në lëkurë”.

Fytyra juaj nuk është barku juaj.
Është vërtet absurde të mendosh se maskat e fytyrës DIY do të bëjnë çdo të mirë për lëkurën tuaj thjesht sepse përbërësit (ushqimet) që po përdorni janë të mbushura me antioksidantë, vitamina dhe lëndë ushqyese.

Lëkura juaj, stomaku dhe trakti tretës funksionojnë në mënyra shumë të ndryshme. Lëkura është organi ynë më i madh dhe ka për qëllim t’i mbajë gjërat jashtë. Lëkura jonë mbron organet tona të brendshme nga agresorët e jashtëm dhe rreziqet e mundshme.

Stomaku juaj thith lëndët ushqyese të nevojshme përmes ushqimit dhe më pas i dërgon ato në lëkurën tuaj nëpërmjet gjakut. Që do të thotë vetëm se lëkura juaj merr lëndët ushqyese dhe oksigjenin e nevojshëm nga gjaku juaj.

Kjo do të thotë që ushqimi që vendosni në fytyrën tuaj nuk ofron ndonjë përfitim ushqyes për lëkurën tuaj dhe asnjë nga ato antioksidantë, vitamina dhe lëndë ushqyese të çmuara nuk do të depërtojë në të vërtetë në lëkurë dhe nuk do të bëjë ndonjë ndryshim.
Pse?

Sepse, përsëri, lëkura juaj është aty për t’i mbajtur gjërat jashtë. Aftësia e lëkurës për t’u mbrojtur nga agresorët e huaj ose të jashtëm ndikohet kryesisht nga niveli i pH-së. PH i lëkurës i referohet asaj se sa acid apo alkalik është.

Në shkallën 1-14, 1 është më acidi dhe 14 më alkali, ndërsa 7 konsiderohet si lexim neutral. Ndërsa ju mund të mendoni se neutrali është më i miri për lëkurë të shëndetshme, vetëm sepse neutrali tingëllon mirë, e keni gabim.

Lëkura juaj ka një shtresë të hollë mbrojtëse në sipërfaqen e saj, të cilësuar si manteli acid. Ky mantel acid përbëhet nga sebum (vaj i prodhuar nga gjëndrat tona dhjamore), i cili përzihet me laktik dhe aminoacide nga djersa.

Së bashku ata krijojnë pH të lëkurës, i cili qëndron diku midis 4.6 – 6.2 dhe kjo do të thotë se pH e lëkurës së shëndetshme është paksa acid.
Ushqimet dhe maskat me nivel tjetër pH do të ndikojnë në lëkurën ruaj duke dëmtuar barrierën mbrojtëse.

(Kosova Sot Online)