Disa fakte të rëndësishme mbi virgjërinë, që duhet t’i dini

  • G.G /
  • 06 August 2022 - 14:26
Disa fakte të rëndësishme mbi virgjërinë, që duhet t’i dini

Fakti i parë kurioz për virgjërinë është se për të flitet si për ruajtje ashtu edhe për humbje. Nga ky këndvështrim, marrëdhënia e parë seksuale do të shihej jo si fillimi i takimeve intime fizike me partnerin, por si një humbje e diçkaje të çmuar. Në fakt, ka një simbolikë krejtësisht negative që rrethon virgjërinë. Pyetja është: virgjëria humbet apo thjesht fillon jeta seksuale? Ka shumë përgjigje për këtë pyetje dhe secila varet nga idetë dhe besimet individuale, shumë prej të cilave janë të pabaza.

Disa fakte interesante për virgjërinë

Virgjëria është një koncept tërësisht kulturor dhe funksionon vetëm si klasifikim. Nga njëra anë janë ata që nuk kanë kryer marrëdhënie seksuale dhe nga ana tjetër janë ata që kanë. Nga pikëpamja biologjike, sot e dimë se shumë gra lindin pa himen. Ky është një ind membranor rreth hapjes së vaginës që jo të gjitha vajzat e kanë në lindje. Ky fakt hedh poshtë shumë nga mitet që ekzistojnë rreth virgjërisë. Megjithatë, kjo nuk është e gjitha. Cipa e quajtur himeni është jashtëzakonisht e brishtë. Nuk duhet shumë që të prishet. Mund të ndodhë gjatë ushtrimeve të forta apo edhe gjatë një ekzaminimi gjinekologjik. Prandaj, lidhja e drejtpërdrejtë e himenit dhe virgjërisë është e gabuar. Në Romën e lashtë, ideja se një grua e respektuar duhet të jetë e virgjër kur të martohen fitoi forcë. Besohej se nëse ajo nuk do të ishte e virgjër, ajo do të mund të kryente tradhti bashkëshortore. Tek meshkujt, nga ana tjetër, shihej si negative nëse nuk kishin pasur marrëdhënie seksuale menjëherë pas pubertetit. Në të vërtetë, karakteri dominues dhe pushtues i burrave duhej të testohej në shtretërit e prostitutave, shërbëtorëve dhe të tjerëve.

Fakte të tjera rreth virgjërisë

Është e qartë se virgjëria është një temë që gjithmonë është lidhur më shumë me gratë, sesa me burrat. Ndoshta kjo është arsyeja pse ekziston miti se një mashkull gjithmonë ‘di çfarë të bëjë’, edhe kur është hera e parë. Kjo nuk është e vërtetë. Kjo përvojë e parë është një praktikë për çdo qenie njerëzore. Askush nuk lind me një manual seksi të integruar.

Ka shumë mite që rrethojnë herën e parë për gratë. Ja disa prej tyre:

Seksi është i dhimbshëm për gruan herën e parë. Kjo nuk është e vërtetë. Me përgatitjen dhe lubrifikimin e duhur, nuk ka pse të dëmtojë. Në fakt, duhet të jetë e këndshme që në fillim.

Ka gjakderdhje. Siç e përmendëm më herët, shumë gra nuk kanë as himen. Pra kjo nuk është e vërtetë. Nëse ata kanë himen, seksi i praktikuar mirë parandalon gjakderdhjen.

Nëse gruaja ka himen, ai zhduket kur kryen marrëdhënien e parë. Kjo është e gabuar. Disa gra e mbajnë himenin e tyre edhe pas seksit pasi kjo membranë është shpesh jashtëzakonisht fleksibël dhe prishet vetëm me kalimin e kohës.

Masturbimi heq virgjërinë. Kjo nuk është e vërtetë. Siç e shpjeguam më herët, koncepti i virgjërisë vlen për njerëzit që nuk kanë pasur marrëdhënie seksuale me një partner. Nëse kjo nuk ka ndodhur, ata janë ende të virgjër.

Më shumë fakte për virgjërinë

Një tjetër fakt kurioz për virgjërinë ka të bëjë me Droit du seigneur (e drejta e zotit) i njohur gjithashtu si lus primae noctis (e drejta e natës së parë). Nëse keni parë filmin, Braveheart, do të dini për këtë praktikë. Ishte një e drejtë e supozuar ligjore që lejonte burrat e fuqishëm të bënin seks me nusen, natën e dasmës, para dhëndrit. I pari që foli për këtë temë ishte Herodoti, kështu që duket se ishte një zakon i lashtë. Më vonë, në mesjetë, me sa duket u përhap. Këtë të drejtë zotëri feudal e ushtroi mbi vasalët e tij. Megjithatë, zakonisht mund të zëvendësohet në një shumë modeste parash. Ndaj çifti ka mbetur vetëm për të shijuar natën e martesës pa ndërhyrjen e të tretëve.

(Kosova Sot Online)