Pse butonat e këmishave të djemve janë në anën e kundërt nga ato të vajzave

  • A.P /
  • 22 September 2022 - 14:44
Pse butonat e këmishave të djemve janë në anën e kundërt nga ato të vajzave

Të gjithë kemi pyetur veten pse këmisha e femrave dhe e meshkujve ndryshojnë përtej madhësisë për sa i përket vendosjes së butonave, pasi ato të meshkujve janë në anën e djathtë dhe butonat në të majtë, ndërsa këmishët e femrave janë në anën e majtë dhe butonat në të djathtë.

Çfarë thotë historia për dallimin e këmishave të meshkujve dhe femrave

Historia fillon në shekullin e 13-të, kur u zbuluan butona, të cilët në atë kohë ishin veçanërisht të shtrenjtë. Në atë kohë këmisha vishej vetëm nga meshkujt dhe duke qenë se shumica ishin djathtas, u vendos që të vendoseshin butonat në anën e majtë për t’i bërë më të lehtë për t’u përdorur.

Kopsat e këmishave të grave

Këmishat e grave visheshin vetëm nga aristokratët. Në atë kohë të pasurit kishin shërbëtore që i vishnin duke u ofruar edhe shërbime shtesë si larje dhe parukeri.

Pra, për ta bërë më të lehtë për një shërbëtore që qëndron përballë një zonje të pasur, të vendoste kopsat e këmishës së zonjës së saj, butonat u vendosën nga ana e majtë në të djathtë.

(Kosova Sot Online)