Ju ndonjëherë mund të dëshironi të hiqni dorë nga punët e shtëpisë!

  • A.P /
  • 07 November 2022 - 15:12
Ju ndonjëherë mund të dëshironi të hiqni dorë nga punët e shtëpisë!

E përkufizuar se nuk shkon më lart dhe përtej në punë dhe thjesht duke përfunduar detyrat e nevojshme, lënia e qetë mund të ndihet si forma e fundit e agjencisë për punëtorët e rraskapitur dhe të pavlerësuar të djegur nga përpjekjet për të përmbushur pritshmëritë jorealiste të punëdhënësve.

Si një person që ka hulumtuar dhe shkruar për dinamikën gjinore dhe punën në shtëpi për disa vite, nuk mund të mos shoh ngjashmëri midis shtëpive tona dhe kushteve tona aktuale të punës.

 

Mund të na pëlqen të mendojmë se kemi arritur barazinë gjinore në shtëpi, por nuk e kemi arritur. Hulumtimi që përfshin ditarët e punëve të shtëpisë – ku pjesëmarrësit regjistrojnë kohën e shpenzuar për detyrat shtëpiake çdo ditë – na tregojnë se në partneritetet e sekseve të ndryshme ku të dy njerëzit punojnë jashtë shtëpisë, dy të tretat e punëve të shtëpisë vazhdojnë të bien mbi partneren femër. Dhe mjerisht, kjo dinamikë nuk po ndryshon—të dhënat tregojnë se dinamikat e ekonomive familjare nuk kanë përparuar shumë që nga viti 1985. Kur bëhet fjalë për punët e shtëpisë, ne në thelb kemi rënë. Dhe mbani në mend se ditarët e punëve të përditshme ndjekin vetëm punën fizike - ato as nuk kapin punën njohëse të nevojshme për të drejtuar një shtëpi. Ndërsa çekuilibri i dy të tretave është një mesatare - disa partneritete janë më të balancuara, disa më pak - këto revista na japin një tregues të mirë se ku jemi si komb. (Ka shumë marrëdhënie të të njëjtit seks që pasqyrojnë këtë ndarje të pabarabartë, si dhe familje ku partneri mashkull është duke bërë pjesën e luanit të punës. Në të vërtetë, nuk ka rëndësi se cili është identiteti juaj gjinor - të bësh dy të tretat është gjithashtu duke bërë shumë.)

Që kur libri im, Partnerët e Barabartë: Përmirësimi i Barazisë Gjinore në shtëpi, doli këtë verë, pyetjet që më janë bërë vazhdimisht janë: “Si mund të bëj një ndryshim unë, punëtori në shtëpinë time? Partneri im nuk do të lëvizë, dhe unë jam në pikën e thyerjes. Çfarë të bëj?”

Për të qenë i sinqertë, nuk më pëlqejnë këto pyetje. Unë nuk besoj se duhet ta ngarkojmë personin që tashmë bën dy të tretat e punëve shtëpiake me një artikull tjetër “për të bërë”. Idealisht, transmeton gazeta "Kosova Sot Online" ,personi në rolin e një të tretës do të kuptonte se mund të bënte më shumë dhe më pas të futej, por 35 vite më shumë në pllajë na thonë se kjo nuk është realiste. Dhe ndoshta ka një arsye pse më bëhet kjo pyetje kaq shpesh: Sepse miliona njerëz, shumica prej tyre gra, janë fjalë për fjalë në fund të litarëve të tyre përkatës.

Tani që kemi fjalor të ri në dispozicionin tonë, ndoshta një përgjigje për këtë pyetje të vazhdueshme është të heqim dorë në heshtje në shtëpi. Në fund të fundit, paralelja është e zbatueshme në mënyrë të përkryer: punë e pamëshirshme, pak-asnjë shpërblim dhe pak vlerësim. Ndonjëherë e vetmja mundësi është të tërhiqeni.


(Kosova Sot Online)