Kaq para u duhen njerëzve për të qenë të lumtur?

  • E.K /
  • 16 November 2022 - 10:03
Kaq para u duhen njerëzve për të qenë të lumtur?

Shkencëtarët më në fund kanë gjetur përgjigjen e një prej pyetjeve më të mëdha të jetës: “A mund të blejë paraja lumturinë?”

Hulumtimi i fundit ka konfirmuar se paratë mund të “blejnë” lumturinë, por vetëm nëse nuk fitoni më shumë se 123.000 dollarë në vit.

Ata u dhanë para dhe matën nivelin e tyre të lumturisë

Një eksperiment i ri, rezultatet e të cilit u publikuan së fundmi në faqet e revistës shkencore PNAS, studioi efektet e një pagese një herë prej 10.000 dollarësh te njerëzit.

Një grup prej 200 personash në shtatë vende morën një pagesë prej 10.000 dollarësh përmes PayPal, në partneritet me TED, dhe u gjurmuan kundër një grupi kontrolli që nuk mori para për të krahasuar nivelet e tyre të lumturisë. Ata gjithashtu kishin një kufi prej tre muajsh për të shpenzuar fondet e tyre.

Ata 200 njerëz me fat, të cilët u pasuruan 10.000 dollarë, raportuan nivelin e tyre të lumturisë në një shkallë nga një deri në shtatë në fund të çdo muaji. Siç mund ta keni marrë me mend, kur eksperimenti mbaroi, ekipi i shpenzimeve raportoi nivele më të larta lumturie. Por një grup nuk u prek nga paratë e marra.

Kemi, mundemi

Rezulton se njerëzit me të ardhura shtëpiake prej më shumë se 123.000 dollarë ruajtën të njëjtin nivel lumturie edhe pasi paguanin 10.000 dollarë. Të anketuarit vinin nga tri vende me të ardhura të ulëta (Brazili, Indonezia dhe Kenia) dhe katër vende me të ardhura të larta (Australia, Kanadaja, Britania e Madhe dhe SHBA).

Marrësit në vendet me të ardhura më të ulëta treguan rritje të lumturisë tri herë më të madhe se ata në vendet me të ardhura më të larta.

Pra, ndërsa studimi zbuloi se pasuria mund të përmirësojë nivelet e lumturisë për shumicën e njerëzve, paratë e marra nuk kishin asnjë efekt tek ata që tashmë fitonin shuma të mëdha.

(Kosova Sot Online)