Kur duhet t’i vëni jastëk në shtrat foshnjave?

  • E.K /
  • 28 February 2023 - 08:54
Kur duhet t’i vëni jastëk në shtrat foshnjave?

Prindërit nuk duhet të fusin jastëk ose sende të tjera të buta në shtratin e gjumit të foshnjës, derisa foshnja të jetë të paktën dyvjeç, kanë sugjeruar ekspertët.

“Foshnjat nuk kanë nevojë për jastëkë për të fjetur”, tha Dr Vrushali Bichkar, Pediatër Konsulent dhe Neonatolog, duke shtuar se gjumi me një jastëk në krevatin e tyre mund të jetë i rrezikshëm për foshnjat.

“Gjithçka që foshnja juaj ka nevojë për një gjumë të qetë është një dyshek solid për krevat fëmijësh dhe një çarçaf”.

Por, pse është kështu? Kjo është për shkak të rrezikut të mbytjes së foshnjës në jastëk. Gjithashtu, lartësia e bën të lehtë që foshnja të vuajë nga ngjeshja e tubit të frymëmarrjes.

“Objekte të tjera, si një jastëk në shtratin e tyre, mund të rrisin rrezikun e vdekshmërisë për një foshnjë nga mosha katër deri në 12 muaj. Vendoseni foshnjën tuaj në një dyshek të fortë pa jastëk për të fjetur. Lejimi i fëmijës suaj të flejë në jastëkë pleqsh mund të jetë gjithashtu i rrezikshëm. Nëse e lini foshnjën tuaj të flejë në një jastëk për ushqyerjen me gji, ai mund të rrokulliset në stomak dhe të mbështesë kokën në pëlhurën e butë. Përveç kësaj, nëse foshnja juaj mbështetet në jastëk, koka e tij ose e saj do të rrëshqasë përpara. Rrugët e tyre të frymëmarrjes mund të bllokohen, duke kërcënuar ekzistencën e tyre”, tha Dr Bichkar.

Shumë prindër gjithashtu priren të përdorin një jastëk për foshnjat e tyre për të parandaluar sindromën e kokës së sheshtë (plagiocefalia), e cila bën që kokat e tyre të rrafshohen në njërën anë me kalimin e kohës. Megjithatë, Dr Consul tha se sindroma e kokës së sheshtë, e zakonshme tek foshnjat e parakohshme, tenton të largohet vetë pas 6 muajsh.

“Ju mund të ndihmoni në zbutjen e këtij problemi në shtëpi duke fjetur me kokën e foshnjës tuaj të anuar në anën tjetër dhe duke i inkurajuar ata të shikojnë në të dy drejtimet gjatë ditës”, këshilloi Dr Bichkar.

“Prindërit nuk duhet të fusin jastëkë ose sende të tjera të buta të shtratit në mjedisin e gjumit të foshnjës derisa foshnja të jetë të paktën dy-vjeç”, tha Dr Kanchan S Channawar, Pediatër i Lartë dhe Intensivist Pediatrik.

Dhe, kur më në fund e lejoni fëmijën tuaj të flejë me një jastëk, është thelbësore t’i kushtoni vëmendje llojit të jastëkut që i përshtatet, raporton IndianExpress.

“Është e rëndësishme të zgjidhni një jastëk që është i përshtatshëm për madhësinë dhe moshën e fëmijës. Një jastëk shumë i trashë ose shumë me gëzof mund të ngrejë kokën e foshnjës shumë dhe të shkaktojë vështirësi në frymëmarrje. Është më mirë të zgjidhni një jastëk të hollë dhe të fortë që është krijuar posaçërisht për fëmijët e vegjël”, tha Dr Channawar.

(Kosova Sot Online)